2012. július 29., vasárnap

Napló, 2012. július 29.


Na gyerekek, aki utazási élményekre, kalandokra és izgalomra vágyik, az mostantól nagyvonalakban olvassa a blogot egészen Malájziáig, ugyanis azt már most előre tudom vetíteni, hogy Szingapúrból alig láttunk valamit, mert az ittlétünk nagy részté az Acer szervíz, Myanmari nagykövetség és Far East Asia Center bermudai háromszögében töltöttük. Azért nem kell megijedni, ígérhetek ide is állatokat, kórházat, érdekes kúltúrát és hopp, társaságot. Ez utóbbira rég volt példa.
Kezdem akkor rögtön egy tegnapi élményemmmel. Szingapúrban a folyamatnak is van folyamata, és épp egy SIM kártya vásárlás folyamatában voltam, amit egy piros pontos indiai nőci vezényelt a helyi éjjel-nappaliban, amikor is bejött két kínai férfi. Írásban nehéz bármilyen akcentust leírni, de képzeljetek nagyon erős indiai és kínai akcentust. Azt mondja a csóka egy doboz Ferrero Rocherora mutatva:
-How much?
-$11,50
-How much?
-11,50
-Chinese?
-No, no Chinese, here .... errre leírja neki, a csóka elolvassa, majd fejcsóválva kimegy.
Én nem tudom miből gondolhatta a kínaink, hogy egy száriban lévő indiai beszélni fog kínaiul, meg ugye az is egy szép történet, hogy annyira nem tudsz angolul, hogy a 11,50-et nem érted, de megkérdezed, hogy how much. Én teljesen elhülve hallgattam az egészet, és azt hiszem ez a kis színjáték sokat megmutatott Szingapúr sokszínűségéből. A lakosság nagy része egyébként kínai, de jelentős a maláj és az indiai náció is. Pár helyen ennek megfelelően négy nyelven (az angol hivatalos) is ki van írva minden.


Egy másik élményünk, az folyamatos szabályozás, illetve a minden baleseti veszélyre való felhívás. A metró 

Ez egyszerűen azért van mert Ázsia dzsumbujában úgy tudtak itt rendet vágni, hogy mindent ezerrel büntetnek, illetve szabályoznak. Híres az elköpött rágógumiért járó szabadségvesztéses büntetés története, de szerintem „csak” egy nagyobb pénzbírság jár érte. A harmadik, ami szembetűnő, az a jómód. Igen, a várost simán lehet NY-hoz vagy Londonhoz hasonlítani, tele van bevásárló központokkal, jól öltözött nőkkel és férfiakkal, menő kocsikkal és persze felhőkarcolókkal. Én úgy írnám le Szingapúrt, hogy egy kultúrálisan vegyes, élhető, de túl steril metrropolisz... huh, most megmondtam a frankót :)


Azt ígértem, hogy nem lesz sok izgalom, erre tessék, írtam egy csomó érdekeset. Gyorsan visszakanyarodok, ahhoz mit csináltunk itt, itt a to do listánk:
-          Fényképező tisztítása
-          Laptop javítása
-          Myanmari vízum
-          Indiai vízum
-          Interneten egy csomó minden (NZ posta, repjegy vásárlás, Dél-Kelet Ázsiából való felkészülés, levelekre válaszolni, blogot feltölteni, repülőpontok elszámolás, stb.)
-          Gatyát szerezni nekem
-          Nem ázsiai méretű alsóneműt szerezni
-          Jót kajálni
-          Moziba menni
-          Állatkert
-          Marina Bay
Elsőként a fényképezőt szerettük volna megjavítatni, mert a vulkáni hamu óta elég rosszul húzza be a lencsét. Az indiai negyeden kellett átmenni hozzá, érdekes volt, de szerintem ilyen van bármelyik nagyvárosban, itt mondjuk nagyképűen Little Indiának hívják, az is igaz, hogy NY-ban meg Little Italynek gyakorlatilag  két utcát hívnak.




Egy úgynevezett Sim Lim toronynál (ez még késöbb helyszín lesz) sikerült találni egy csókát, aki elmondta, hogy kompakt kamerát nem lehet tisztítatni, szóval használjuk, amíg el nem romlik... király. Közben a tegnapi SIM kártya segítségével kapcsolatba léptünk Mátéékkal, ez teljesen új élmény volt hét hónap után, hogy figyelni kell, hogy mikor jön SMS, mikor csörög a telefon, nem is sikerült hibátlanul abszolválni a feladatot. Végül egy Bugis nevű bevásárló területen sikerült felszállni a remek metróra, és össze is futottunk egy ebédre Mátéval és Nórival. Food Courtban kajáltunk, ezt már Zsuzsi említette, a csajok kajáját pár perc alatt főzték meg, úgy, hogy elötte ők választották ki, hogy mi legyen a levesben, ez az itteni leves-Subway. Az enyém egy forró edényben sült az orrom elött, Máté meg thait evett. Amúgy borzasztó vicces, hogy itt olyan pultok vannak, hogy thai, koreai, vietnami, leveses 1, leveses 2, kínai 1, indiai, kínai 2 3 4. Nálunk ez kb. mind kínai kaja néven futna, és bár nem tartom magam a leghülyébbnak kajából, de az itteniek 90%ról még nem is hallottam. Ja, és minden full tiszta, és persze baromi finom MSG ide, MSG oda.
Ezek után Mátéék megmutatták az INSEAD-ot. Ez gyakorlatilag egy posztgraduális egyetem, aminek a képzését MBA-nek hívják. Nem érdemes megjegyezni, hogy minek a rövídítése az MBA, mert nem azt jelenti, amit a szó mond, elég annyi róla, hogy ez a közgáz Phd azoknak akik, nem akarnak kutatni. Ez egy egy éves képzés, és több BCG-snek (ez a cégem) fizeti a cég (feltételezve, hogy tök jó vagy, meg hogy még ott maradsz azt hiszem két évig), ami király, mert méregdrága egy ilyen képzés. Ezt  csinálja most Máté, és szeptemberben érkezik Hermán Péter is, vele majd októberben fogunk találkozni, ha minden jól megy. Ja, azt nem mondtam még, de kitalálható, hogy az INSEAD egy nagyon jó egyetem az MBA-k közt, plusz van egy olyan előnye, hogy egy éves, és nem kettő, mint az amerikaiak többsége. Számomra iszonyat érdekes volt hallgatni meg látni, hogy milyen az INSEAD,  mert nyilván csomószor gondolkodtam azon, hogy kell-e ez nekem, akarok-e egyáltalán ilyet csinálni. Most úgy vagyok, hogy azt hiszem nem, de kb 65% kéne, 35% nem kéne-n áll a potméter. Egy két kép:



Mátéék tök jó fejek voltak, mert bevittek a könyvtárba, ami arra jó a tenyerestalpas utazóknak, hogy nagysebességű internethez juthattunk :)
Közben megjött Viki SMS-e, hogy landolt, így visszamentünk a szállásunkhoz, hogy felkapjuk a hátizsákot. Közben megbeszéltük Mátéval, hogy holnap este találkozunk mindeannyian és együtt kajálunk, így megismerhetik egymást. Közben persze kiderült, hogy Viki édesapja ismeri Máté édesapját, plusz Viki is találkozott Máté édesapjával, szóval kezdett kialakulni a milyen kicsi a világ érzés.
Eltaláltunk Vikihez, aki meg nem kispályás lakásban lakik, röviden iszonyat jól néz ki, ha azt mondom, hogy a tetőteraszon lévő grillterasznál kajáltunk, míg van medence a másodikon is, és a tetőn is, akkor megadtam az alaphangot.
Viki nagyon aranyosan csinált nekünk kaját, meg mondta, hogy mi alszunk a franciaágyon, ő meg a kisszobában, úgy, hogy ő most repült Európából. Én nem fogom a többi napnál is leírni, de vegyétek úgy, hogy igen: Viki nagyon aranyos volt végig, igazi magyar vendégváró volt: nekünk minden jó legyen, mindig legyen sör a hűtőben, és ne maradjunk éhesek. Szóval kezdtük magunkat nagyon gyorsan feszélyezve érezni, mi már egy matracnak is nagyon örültünk volna. De gondoltuk, majd törlesztünk :)




comments