2012. szeptember 10., hétfő

Napló, 2012. szeptember 10.


Egyre inkább világos volt, hogy most már mennünk kell, és ennek megfelelően egy csomó mindent el kell intéznünk. Ehhez meg ugye kell robogó, így mentünk is Roberthez, a szlovák archoz. Nem is volt semmi gond. A falu melletti kis nyomortanán még beadtuk azokat a ruháinkat, amiket már nem tudtunk használni, nagyon örültek neki. Ezután már suhantunk is befele a városba. A suhanást egy rendőr törte kerékbe, aki megállított minket, és fájóan konstatálta, hogy van nemzetközi jogosítványunk, így nem tud rólunk pénzt lehúzni. Vicces volt, mert csak a fehéreket szedte ki igazoltatni. A postára tartottunk, hogy fel tudjunk adni egy adag képeslapot, amiket még tegnap nagyüzemben megírtunk. Még vagy már, nem derült ki, de a posta nem volt nyitva. Semmi gond, gondoltuk, akkor addig benézünk a piacra. A fő cél az a borsvásárlás volt, mert innen nincs messze Kampot, ami a világ egyik leghíresebb borstermelő helye, mi meg gondoltuk veszünk ilyet. Arra viszont nem számítottunk, hogy a piacon ennyi mindent fogunk látni, különösen tengeri herkentyűből. 





Én cápát meg ráját még nem láttam piacon, de a vagy tíz csoportba szétszedett szárított rákok is menők voltak. Zsuzsi kedvence mégis csak a piac közepén lévő fodrász volt, szerintem lassan elindíthatjuk a fodrászok albumot a facebookon.
A másik dolog, amivel nem bírunk betelni, hogy mennyi mindent kötnek a motorra, és mennyi mindent tudnak szállítani így. Ennek Zsuzsi a nagy gyűjtője, így Shinaukvilleben egy kis motoros üldözésbe is beneveztünk, hogy utolérjük az egyik megrakott robogót. Képet egyelőre nem adok, vegyétek ezt egy előzetesnek.
Elmentünk a jó kis pizzázónkhoz és megebédeltünk, majd utána visszamentünk a postára. Most már mosolyogva fogadott a múltkori nénink, úgy néz ki megismert minket. Visszamociztunk a szállásra és belevetettük magunkat az intézkedésbe, azaz elkezdtünk felkészülni Vietnamból, tovább folytattam a háborúmat a bürokráciával (most épp a biztosítótársaság van soron).
Estére azt terveztük, hogy a Tripadvisoron kinézett étterembe megyünk el. Azt hiszem ezt még nem írtuk, de a Tripadvisorral retttenetesen meg vagyunk elégedve. Ez tulajdonképpen egy olyan netes oldal, ahol mindenki értékelhet szállodákat/éttermeket/programokat és még két évvel korábban is ez tulajdonképpen a drágább jobb minőségű helyekre lehetett használni, azaz a Mariott jobb egy városban vagy a Sheraton. Mostanra viszont Shinaukville éttermei is fent vannak már rajta, és általában amire azt írják itt, hogy jó, azzal mindig meg voltunk elégedve. El is indultunk volna AZ étterembe, de búcsúzóul a kis tengerpartunkon egy olyan gyönyörű naplementét kaptunk, hogy csak ámultunk és bámultunk.



Igazán jó volt elmélázni mennyire király volt itt tölteni majdnem két hetet és a semmittevésben mennyire iszonyat durván jól éreztük magunkat.
Már a városba fele is sötét volt, de az étterem előtt még volt egy elintéznivalónk. Már említettük, hogy nagyüzemben megy a hamisítás Dél-Kelet Ázsiában, itt konkrétan egy katalógus volt, amiből ki lehetett választani, hogy melyik filmeket szeretnénk, majd azokat fél óra alatt kimásolják az embernek. Csak hogy a nagyságrendet érezzétek, a hirdetéseken az akció azt takarja, hogy adnak egy 80 gigás hordozható vinyót, amit teleraknak zenével, filmmel stb. Mi csak kisiparosok voltunk, egy laza 15  filmet másoltattunk fel egy USB-re.
Ezek után végre jött a vacsi, ami fenomenális volt, itt ettük egyértelműen a legjobb kambodzsai kaját, ami nagy szó. A friss borsos tintahal, a fokhagymás kisrákok, a hal amok (azaz curry) és a mangós kesudiós rákok nagyon durván jók voltak. 


A chilei bor olcsó volt, és még jó is: pengén király búcsúvacsi volt. Közben egy kiskutya átjött a szomszédból és mindenképp Zsuzsi papucsát szerette volna megenni a sarkával együtt. Végül egy lábtörlővel sikerült lekenyerezni.
Vissza ismét eljátszottuk a sötétben vezetünk haza hátsó lámpa nélkül mókát, de szerencsére most sem történt semmi. Leadva a motort, meghallgattuk Robert ars poeticáját, miszerint az a lényeg, hogy a féklámpa működjön... hát ahogy vesszük... 
comments