2012. április 21., szombat

Napló, 2012. április 21.


Szombat van, és Ramsey azt javasolta, hogy reggel menjünk ki a piacra, mert jó lesz. Ki is mentünk. Annyira nem volt nagy szám maga a felhozatal, de legalább jót reggeliztünk. Kipróbáltam a white beetes omletet, amit Tibi már ismert, és javasolt. A white beet egy kis hal, akkora mint az ebihalak, és abból egy maréknyit sütnek össze tojással,majd ráteszik a kenyérre. Finom, de annyira nem érződik erősen a hal íze.
Voltak a piacon olyan fiatalok is, akik általuk készített édességeket árultak. Ki volt táblázva, hogy Japánba készülnek, és erre az útjukra gyűjtenek. Volt néhány aranyos infó róluk kiírva. Nagyon tetszett nekünk ez az ötlet, kedvessé és személyessé tette az egészet.
Nagyon tetszett még, hogy a piac körül a park tele volt kigőzölgésekkel. Csak az látszott messziről, hogy gőzölög a föld. Majd közelebb mentél, és tényleg.






A piac után az info centerbe mentünk, ugyanis onnan indult egy busz az egyik gejzírhez. Beneveztünk ebbe a túrába.
Nagyon jópofa volt, mert egy maori nő vezette a kisbuszt. Eddig is mindig amikor buszra szálltunk, a buszsofőr azzal kezdte, hogy bemutatkozott, elmondta, merre megyünk, mennyi idő lesz, hol állunk meg, stb. Mostani sofőrünk azzal kezdte, hogy minden felszállótól megkérdezte honnan jött, hogy hívják, és ő is mindnekinek bemutatkozott. Egy földgömbje is volt a kisbuszban.



Az úton mesélt a maori kultúráról, és mindenről ami mellett elhaladtunk. Első állomásként megálltunk egy iszapmedencénél, ahol bugyogott az iszap rendesen.




De nem tudtunk sokáig időzni itt, mert oda kellett érnünk időben a következő állomásra. Ez pedig nem volt más, mint egy gejzír, ami minden nap 10-kor tör ki. Furcsán hangzik, de mindjárt jön a magyarázat.  A gejzír körül van egy nézőtér, ahol mindenki helyet foglal, majd jön egy csóka, aki kiáll a gejzír mellé és elkezd mesélni. Ezen a részen régen kis medencék voltak melegvízzel teli, a környéken pedig egy börtön. A rabok ide jártak melegedni, hiszen a kigőzölgésektől itt mindig jó meleg volt. Nemcsak melegedni, hanem mosni is ide jártak. Egyik alkalommal mosás közben szappanos víz fröccsent a gejzírbe, és az röviddel azután kitört. Az első meglepetés után nagyon megtetszett nekik, és remek szórakozásnak bizonyult. Tovább is fejlesztették játékukat, mert arra is rájöttek, hogy ha kövekkel beszűkítik a nyílást, akkor magasabbra lő a gejzír. Ennek köszönhetően mára egy kúp „alakult” ki a gejzír nyílása körül, és minden nap 10-kor beledobnak egy adag szappant a gejzírbe, hogy aki szeretné lássa a kitörést. Azt mondják, hogy ez teljesen természetes szappan, így nem árt a gejzírnek, a gejzír magától is kitörne minden nap, csak nem tudni mikor, így ezzel az egyszerű módszerrel mindenki aki szeretné megnézheti a kitörést.





Én most láttam ilyet először, és azt kell mondjam nagyon tetszett. Ez egy kb fél órás móka volt, utána mennünk is kellett, mert busz várt minket, hogy tovább vigyen a következő állomásra, a kénes kigőzölgésekhez. Sajnos nagyon kevés időt hagytak, így jól jött Tibi tapasztalata, hogy miket nézzünk meg.
Fantasztikus színeket produkált itt a természet. Az úgynevezett festékpaletta medencében sárga, zöld, kék, piros, narancs, és még ki tudja hány színt lehetett felfedezni. A kép nem is adja igazán vissza a természet nyújtotta látványt.



Körbesétáltuk, majd elérkeztünk a pezsgőmedencéhez. Először nem láttuk rendesen, mert gőz lepte el, de aztán kedvezőre fordult a szél, és jól láthatóvá váltak az apró buborékok a vízben. Tényleg találó a pezsgő elnevezés.




A sétaútvonalon további gyönyörű képződményeket láttunk fantasztikus szinekkel.




Sajnos rohannunk kellett vissza a buszhoz. Ez a hátránya ezeknek a szervezett utaknak, hogy nem hagyják az embert nézelődni, hanem rohanni kell. Nem is értem, miért nem szánnak erre több időt. 1 körül már vissza is értünk a városba. Délutánra a Te Puea nevű gejzírhez terveztünk elmenni. Itt nem csak a gejzír a látványosság, hanem egy kis parkot húztak fel köré, ahol bemutatják a maori kultúrát és kiwit is lehet látni terráriumban. A kiwire külön rá voltam pörögve, de a maori bemutatóra is kiváncsi voltam. Nyilván ez egy nagyon turistás produkció, de mégis, legalább egy képet ad.
Az oda vezető úton ettünk egy fish and chipset, ami ismét nagyon finom volt, no meg megkóstoltuk a bluff osztrigát, amiről kiderült, hogy az évnek csak ebben a szakaszában van. És most tökéletesen friss. Az íze is tökéletes volt, és még drága sem volt.
A parkba hamarabb értünk oda, minthogy a maori előadás kezdődött volna, így addig elmentünk a gejzírhez. 3 is van egymés mellett. Ezek minden órában kitörnek, de persze nem lehet tudni pontosan mikor. A kitörés az nem egy pillanat, hanem először elkezd zúgni, aztán csordogálni a víz, majd egyre magasabb szökőkút keletkezik, azt tartja 5-10 percig, majd fokozatosan visszamegy. Nekünk sikerül úgy odaérnünk, hogy már a nagy vízsugár szakaszában járt.




Aztán kezdetét vette az előadás. Egy maori közösségi ház kapuja előtt álltunk és gyülekeztünk. Egy maori lány fogadott minket. Először is a turisták közül kiválasztott egy csókát, aki képviseli a csoportot, majd elmondta, hogy mi hogy fog történni: Kijön majd a házból egy maori harcos, aki egy páfrány levelet fog a földre tenni, ezzel jelezve, hogy bebocsátást adnak nekünk. A vezetőnkenek el kell menni a levélért, és vissza kell hoznia a csoporthoz. Ezután a maori harcosok eljárják a hakát, azaz annak egy üdvözlő változatát, majd ezután bemehetünk mindannyian a házba. Ott a vezetőnket a maori férfiak üdvözlik a szokásos köszönésükkel: orr az orrhoz. Ha ezzel is megvagyunk mindenki fellélegezhet, kezdőthet a műsor. (Nem mintha eddig nem az lett volna). Így is történt minden. De ezeknek a maoriknak az üdvözlésről érdekes fogalmaik vannak. A hakat eredetileg harcba indulás előtt szokták eljárni, igen ilyesztő „tánc”. Üdvözlésként elég bizar látvány. Kb úgy fest, hogy üdv a házamban, de azért tudd hol a helyed, én vagyok az erősebb. Nem véletlen, hogy az új-zélandi rögbicsapat hakat jár minden meccs előtt megfélemlítve ellenfelüket.



No de sikeresen bejutottunka a házba, és elkezdődött a műsor. Zenéltek, táncoltak, énekeltek. Nekem tetszett kimondottan. A végén jött mégegy haka, majd elbúcsúztunk. Érdekes volt ez a program, hiszen bár nyilvánvalóan nem ebben a formában, de a mindennapokban is őrzik a hagyományokat, és erre igen büszkék is.
A műsor után kaptunk egy kis idegenvezetést a parkban. A maori nő mesélt kultúrájukról, nyelvükről, Rotoruáról és még sok érdekességről. Elmentünk megnézni a kiwiket, amire már nagyon kiváncsi voltam. És ekkor jött a nagy csalódás, amire aztán igazán nem számítottam. A terráriumban elbújt a kiwi. Az, hogy a vadonban nehéz megfigyelni az állatokat, az világos. No de az, hogy egy terráriumban szerencse kelljen ahhoz, hogy lássál kiwit? Teljesen padlón voltam ettől, úgyhogy holnapra új terveket kellett kreálnunk, egy másik kiwis helyet is be kell iktatnunk így. Mégse mehetek el Új-Zélandról úgy, hogy nem láttam kiwit.
comments