2012. április 3., kedd

Napló, 2012. április 3.

Indulunk orkát nézni, hogy Zsuzsi egy korábbi bejegyzését idézzem, ma nagy nap van! Az orkanézés alfája és omegája, hogy a dagálykor kent kint lenni. Ez a mai nap nyolckor van, és a kilátó rész pont 8-kor nyit, de ez nem olyan nagy baj, mert utána három óráig még jöhetnek. Ennek az időpontnak mondjuk az a hátránya, hogy fel kellett kelnünk 6:30-kor ami az előző pár nap után nem volt ínyünkre.
A mai napon viszont rögtön az elején nagy királyság volt, mert találtam láma táblát. Minden fiú hülye, és kell valami hülyeséget csinálnia. Az én esetemben (legalábbis amiről tudok) az egyrészt a sörmatrica gyűjtés, a másik pedig fényképek olyan táblákról, amin valamilyen vicces állat van. Szóval, nagyon megörültem, hogy lett lámatáblám:


Ha már itt tartunk, akkor leírom az utat is. Ez egy murvás út, és az elején a lelkemre kötötték, hogy 40-50. Nem mondom, vezettem már durvább helyen is, de azért valóban húzott a kormány balra jobbra, ahogy mélyebb kavicsba mentünk. Egy olyan 60-70-et küldtem neki, de így le is hagytak négyen öten. Mígnem az egyik előző terepjárót utol nem értük. Nem volt nehéz, mert fejjel lefelé volt. Nem volt semmi bajuk, már a csomagokat szedték ki, és egy másik autó már meg is állt nekik. Ezután valóban átgondoltam többször is, hogy mennyivel megyek.
Amikor odaértünk nem voltak sokan, és láttunk is rögtön a megfigyelő állomás elött pár oroszlánfókát, kölyköket is, és pár nőstény elefántfókát. Nagyon izgultunk, figyeltünk, ahogy birtunk



Sajnos orkát nem láttunk, de Zsuzsinak a fókák is nagyon nagy élmény volt. Eleve elgondolkoztunk, hogy mennyire akarjuk látni, hogy elkapnak egy kicsit. Tényleg elég jófejek a kölykök. Az elefántfókákat Zsuzsi először döglöttnek/alvónak nézte, annyira nem mozdultak, de aztán feltápászkodtak.





Közben a parkolóban is show volt. Megjelent egy kis tatu, és elkezdett ásni, meg kaja után kutatni.



Nagyon aranyos volt, nekem nagy kedvencem a tatu, de Zsuzsi is teljesen odavolt érte. Szóval, ha nincs is orka, a mai nap állatokból már nagyon jó volt. Ráadásul még elöttünk volt a fél sziget, mert a mai nap körbemegyünk rajta. A sziget maga egyébként úgy néz ki, mint egy súlyzó, aminek az egyik fele ér a kontinenshez, azaz északon és délen is van egy nagyobb öböl. Mi most a déli oldalon haladtunk végig, ahol van egy magellán pingvin kolónia. Meg is találtuk őket.




Én nagyon meg voltam lepve, mert tökre közel lehetett hozzájuk menni. Új Zélandon el kellett bújni egy kis megfigyelő odúba, hogy egyáltalán kijöjjenek a partra, de még Dél-Afrikában is csak messzebbről lehetett volna megfigyelni őket. Itt komolyan mondom csak azért volt kifeszítve egy köté, hogy ne teperjük le a kis fészkeket. A pingvineket persze nem zavarta a kötél, és simán átmentek alatta és kimentek az útra. A pingvinek pont most vedlettek, valaki már kész volt, de valaki még elég szőrös volt. A pingvinek életük végéig választanak párt, és ezt itt is megmutatták. Zsuzsinak nagyon tetszett, hogy amikor az egyik pingvin lemegy a vízhez, a másikon látszik, hogy nem nagyon akar menni, de aztán csak utána megy. Csakhogy nem látszik a vállrándítása mielött elindul.


Miután kinézelődtük magunkat elindultunk, hogy megnézzük a következő állomást. Az állomás bejáratánál rögtön kiszurtunk egy rókát. Az állomás maga nem volt más, mint egy olyan hely, ahol egy tengeri öbölre lehet rálátni és a kinti köveken pedig elefántfókák sütkéreznek. Sajnos ezek között most sem találtunk hímet, valószínűleg ők már elmentek. Kár érte, mert a hímek sokkal nagyobbak, akár nyolc elefántfóka is lehet tömegre. Azért vágjuk ezt mert ennél a megállónál volt kint egy csomó információs tábla. Meglepő módon az egész félsziget az magánterület és tele van estancziákkal, ami tulajdonképpen farm. Na ez a kilátó is egy estancziához tartozik. Nagyon aranyos tőlük, és persze reklának sem utolsó, hogy egy ingyenes sétálóösvényt rendben tartanak és arra remek kis táblákat tesznek. A táblák tök mókásak, mindig grafikusan vannak a dolgok ábrázolva. Az alábbin például egy orka tol egy bevásárlókocsit és benne mindenféle állat van. A felirat meg azt mondja, hogy az orka étlaján több, mint 80 fajta állat van.


Olyan infókkal lettünk gazdagabbak, hogy itt van egy darázsféle, ami a helyi tarantulával küzd meg. Elaltatja, majd bevonszolja egy odúba, belepetézik, majd élve eltemeti. A peték az élő bezárt pókból kelnek ki és lakmaráznak. Persze nem sikerül mindegyik darázsnak megcsípnie a pókot, azokból pókvacsi lesz. A másik számomra nagyon sokkoló info az volt, hogy az elefántfókák 1500! azaz ezerötszáz méter mélyre le tudnak merülni (a bálna kb 800). Mi a fene van másfél kilométerre a felszíntől, ami nincs egy kilométerre?

   
Innen már csak egy állomás volt vissza, a legdélebbi. Itt a kapu zárva volt, de pont akkor jött ki egy argentin család, és azt mondta, hogy ha bent veszünk egy egy pohár kolát, akkor az estacián megengedik, hogy körbenézzünk, és a világítótorony érdekes.


Őszintén szolva a parton nem volt semmilyen élőlény, a világítótorony sem volt túl érdekes. Egyedül az volt érdekes, hogy volt egy kis múzeum arról, hogy miért jó egy világítótorony, és hogy mit csináltak annó benne (pl ez volt az egyetlen postahivatal a környéken). Ez nem ért meg két kólát az biztos. Másrészt megtudtuk, hogy itt Punta Dergadoban 250 dollár egy éjszaka aszállás per fő és az egész bálnaszezonban fullon vannak. Így kell telket venni! Visszatértünk a félsziget egyetlen falujába, ahol a szállásunk volt. Eléggé elfáradtunk, hisz az út kb 250 kilométer volt körbe a szigeten a murvás úton. A faluban vettük észre hogy ki vannak állítva a felborult kocsik, és épp most is hoztak egy másikat, mint amit láttunk.



A benzinkúton volt Wi fi ezt ki is használtuk, de iszonyat lassó volt. Ekkorra már nagyon fáradt voltam.Ennek megfelelően a vacsit a szállásunkon fogyasztottuk el. Ez egy elfogadható tintahalas tészta volt. Szerintem jobban is meg lehetett volna csinálni, de maga a tintahal tök jó volt.
comments