2012. április 5., csütörtök

Napló, 2012. április 5.

Ma ismét megpróbáljuk meglesni az orkákat, hátha nagyobb sikerrel járunk. Bár ma is 1 órával később van dagály, azaz 10-kor, mégis 7-kor indulunk, mert azt olvastam az itteni orkákat kutató csoport honlapján, hogy dagály előtt és után 3 órával van esély arra, hogy vadásszanak az orkák. Ekkorra már azt is megtudtuk, hogy azért nem volt szerencsénk az előző két napban, mert északi szél fújt, ami nem teremti meg a szükséges feltételt a sikeres vadászathoz, ugyanis az orkák hang alapján tájékozódnak, és az északi szél ebbe bezavar. Így nagyon bíztunk benne, hogy ma nem lesz északi szél.
Reggel 7-kor összeszedtük a lengyel párt, Raphaelt és Paulinát, majd az úton stoppoló Fernandot is. Így indult a csipet-csapat szerencsét próbálni. Nagyon bíztunk benne, hogy ma történik valami, mert Fernando azt mesélte tegnap, hogy szombat óta itt van, és szombat, vasárnap és hétfőn is látott orkákat, bár ebből a három napból csak hétfőn vadásztak. Kedd, szerda kimaradt a szél miatt, mostmár akkor csak jönnek...
Ahogy megérkeztünk a parkolóba, és szállunk ki a kocsiból, Fernandó gyorsan kinézett a tengerre, és már mondta is, hogy itt vannak az orkák. Először azt hittem, hogy csak viccel, de mint kiderült nem. Gyorsan mentünk is a kilátóhoz, ahol már jócskán voltak hatalmas fényképezőgépekkel és távcsövekkel. Úgy tűnik nem késtünk le semmiről, mert még messzebb voltak az orkák, csak az látszott egyelőre, hogy a távolban kibukkan uszonyuk és időnként delfinmozgásukkal teljes testtel is kijönnek a vízből, no meg a kifújt levegővel jövő vízpára.



Nem telt bele negyed óra, és elkezdtek közeledni. Nagy lett az izgalom a kilátóban. Mindenki a déli csücskébe gyűlt, mert az volt a legközelebb ahhoz a partszakaszhoz, amit az orkák kerülgettek. A kilátó északi része viszont magasabban volt, és ott volt is egy ingyenesen használható hatalmas távcső. Fernando korábbi tapasztalata alapján javasolta, hogy maradjunk itt, mert innen jobban belátni a partot. Mi így is tettünk, és ebben az volt a legjobb, hogy mindketten távcsővel, azaz igazán közelről tudtuk nézni az eseményeket.
Az orkák egyre közeledtek a parthoz. Néha jobban megközelítették, majd újra eltávolodtak.



Ekkor már jobban ki is emelkedtek a vízből úszás közben. Nem teljesen értettük, hogy ez milyen vadászási technika, hogy megmutatod a prédának, hogy hello itt vagyok, de aztán úgy tűnt, hogy a kisfókák annyira kíváncsiskodóak, hogy így is bent úszkálnak a vízben. Biztos megörülnek, hogy új játszópartnert találtak.



Minden egyes pillanat, amikor az orkák elindulnak a part irányába, ahol kisfókák úszkálnak, nagyon izgalmas. Az ember nem is tudja kinek szurkoljon. Eddig azt mondtam, hogy olyan orkatámadást szerenék látni, amit végül elhibáznak az orkák, és az aranyos fókáknak nem esik baja. De amikor itt láttam azt, hogy micsoda türelemmel és kitartással vadásznak ezek az orkák, és az életüket kockáztatják azzal, hogy kivetik magukat a partra az élelem megszerzéséért, akkor már elbizonytalanodtam...







Aztán egyszercsak élesedtek az események. Tibi a nagy távcsőnél, én meg egy kicsit arrébb a kicsivel követtük mi is zajlik a tengerparton, és közben egyeztettünk, hogy ki mit lát. Több orka csapat volt a part közelében, így próbáltuk mindegyiket szemmel tartani.




Aztán az egyik, 3 orkából álló csoport egyszercsak megindult, és az egyikük kivetette magát a partra egy kisfóka irányába. Úgy láttuk, hogy nem sikerült elkapnia... lélegzetelállító esemény volt. És a távcsövekkel egészen közelről végignéztük. Az orkák a mélyebb vízbe úsztak, és odajött hozzájuk a másik csapat is. Ekkor arra lettünk figyelmesek, hogy az orkák ugrálnak ki a vízből. Nem értettük mi a szitu. Majd egyszercsak – és ebben a pillanatban mindketten elhallgattunk és döbbenten figyeltünk – a levegőben láttuk repülni a kisfókát, ahogy az egyik orka dobta a másiknak. Szóval mégiscsak sikeres volt a vadászat...
Egy jó ideig zajlott az ugrálás és dobálás, majd egyszercsak abba maradt. Aztán Tibi látta, ahogy egy kis fóka kiúszik a partra, és ott elfut. Én erről lemaradtam sajnos. Aztán az orkák arrébb úsztak, mi meg lejjebb mentünk a déli csücsökhöz, ahol a lengyel pár is állt, hogy megbeszéljük ki mit látott, és vajon mi lehet a kisfókával.
Már korábban is hallottuk, hogy egy nő cb-n jelentget olyanokat, hogy JC közeledik a parthoz, 3 orka úszik dél felől, stb, de nem tudtuk hova tenni. Majd kiderült, hogy ő Ingrid, akik 20 éve kutatja az orkákat itt Punta Nortén, és a National Geographicon volt is műsora az orkákról. Raphaelék pl az ő műsora miatt jöttek ide, onnan tudtak erről az eseményről. Ingrid nagyon kedves volt, mindenkinek kedvesen válaszolt még a legalapabb kérdésekre is. Sőt, lelkesen kérdezgette is, hogy láttuk-e ezt vagy azt.
Tőle tudtuk meg, hogy az anya orka tanította vadászni a fiatal orkákat. Az, amelyik kivetette magát a partra, valóban elvétette, viszont a mellette levő társa a vízben elkapta a fókát. Utána következett a pup tennisnek nevezett esemény, amikor egymás között dobálják a zsákmányt. Ennek egyik célja, hogy a fiatal orkák gyakoroljanak, másrészt jó móka nekik, harmadrészt pedig könnyebb így leszedni a fóka bőrét, amit nem esznek meg. De végül az történt, hogy a fóka ügyesen kiszabadult és kiúszott. Ingrid szerint azonban nem éli meg a másnapot, mert túl sok sérülés érte a dobálás közben. Hát látva mekkorákat repült szegény, az is nagyon durva, hogy ezek után ki tudott úszni.
Azt hiszem ez a legrosszabb forgatókönyv ami történhetett. A fóka elpusztul, és az orkák sem laknak jól. Mindenesetre nekünk megdöbbentő és életre szóló élmény volt. Ingrid pedig csak növelte ezt az élményt, úgy éreztük, hogy egy kutatás közepébe csöppentünk. Van egy albumuk, amiben szerepel az összes itt található orka fényképe és neve. Számomra megdöbbentő volt, hogy mindegyiknek neve van. Összesen 30 orka van ezen a környéken, ebből 15 „állandó lakos”, és ebből mindössze 7 orka képes ezzel a technikával vadászni. És az egész világon csak ez a 7 orka vadászik így. Csodálatos érzés volt, hogy mi egy ilyen vadászatot láthattunk, és a róluk folytatott kutatásnak is részesei lehettünk.
Arról, hogy még mimindent tudtunk meg az itteni orkákról Tibi számol be egy cikk keretében, mert annyira elbűvölt minket, hogy szívesen megosztanánk tudásunkat.
A fenti képek egy része nem a mi kis kameránkkal készültek, hanem Fernando és Paulina képeit kértük el, hiszen nekik lényegesen jobb gépük volt. De az alábbit mi készítettük.



Eredetileg 3 napra béreltük a kocsit, de úgy voltunk vele, hogy ha nem látunk orkát addig, akkor meghosszabbítjuk. Erre rá is kérdeztünk a cégnél és mivel csúcsidőn kívül vagyunk jócskán, mondták is, hogy semmi gond nincs vele. Most, hogy láttunk orkát, visszamentünk volna, de aztán elbizonytalanodtunk. Ingridet megkérdeztük mit gondol a holnapról, és ő azt mondta, hogy szinte biztos, hogy jönnek holnap is, 80%-ot ad neki. Hallva ezt, kicsit elgondolkodtunk a hülyeségünkön, hogy hova is rohanunk. Most van esélyünk megfigyelni ezeket a fantasztikus állatokat és ha nem láttuk volna maradtunk volna még egy napot, de így hogy láttuk már mennén is tovább? Vannak akik egy-két hétig is itt vannak, mégse látnak orkát, nekünk meg most van esélyünk rá holnap újra. No hát hamar beláttuk, hogy maradnunk kell, ez nem kérdés. 
Délután elvarázsolva emésztgettük a nap eseményeit, nem is tudom, hogy volt-e valaha a maihoz  fogható élményem. Este Fernandoval, Raphaellel és Paulinával vacsoráztunk, jót beszélgettünk és fényképeket is cseréltünk.



comments