2012. április 23., hétfő

Napló, 2012. április 23.


Reggel azzal fogadtam Tibit, hogy éjjel találtam poloskának tűnő élőlényeket az ágyban. Az egyik már jól is lakott. Aztán Tibin fel is fedeztünk néhány csípést. Engem a frász kerülgetett ettől, ugyanis a koliban anno fél évbe telt mire sikerült megszabadulnunk tőlük. Így nagyon izgultam, hogy nehogy tovébbvigyük őket.
A mai terv, hogy stoppal eljussunk Wellingtonba, ez kb 400 km. Nem kapkodtuk el a reggelt, 10-ig kellett kicsekkolni, de még utána is neteztünk egy kicsit az előtérben.
Aztán 1 óra körül nekivágtunk, és kibattyotgunk a város szélébe stoppolni. Az úton egyszercsak azt láttuk hogy a járdán áll néhány ember, és a tóba ütnek nagyerővel golflabdát. Közelebb érve láttuk, hogy a tóban van a pálya folytatása, oda próbálják eljuttatni a labdát több-kevesebb sikerrel, de inkább kevesebbel, így a tó már tele lehet labdával.



Viszonylag hosszan bandukoltunk a tó partján mire kiértünk a város szélére, ahol elkezdtünk stoppolni.



Nem kellett sokáig várni, egy fiatal maori nő vett fel minket. A tó túloldalára ment Taurangába. Mesélt nekünk a helyi maori közösségről, arról hogy a férje egy fakitermelő cégnél dolgozik, és a cég a maori közösségtől bérli a jogokat a kitermelésre. Megtudtuk azt is, hogy ez a környék híres a pisztrángról. Elvileg engedély kell a horgászathoz, de nekik a telkük pont folyóparton van, így okosba megoldják.
Miután elbúcsúztunk a városhoz bevezető elágazásnál újra kitettük az ujjunkat. Most se várattak sokáig minket, egy középkorú ügyvéd nő vett fel minket, aki épp Palmerston Northba (ez kb 150km-re északra van Wellingtontól) tartott pár hónapos macskájával az anyósülésen. Nagyon jót beszélgettünk vele többek között Új-Zéland gazdasági helyzetéről, a családjáról, munkájásról, síelésről stb. Érdekes volt hallani véleményét, miszerint azért nem megy a mezőgazdasági ágazat Új-Zélandon az élelmiszerárak emelkedése ellenére, mert rossz a marketing. Másrészt elmesélte, hogy náluk is volt a 80-as években egy devizajelzáloghitel válság, akkor ők USD-ben vettek fel hitelt, NZD leértékelődött, a storyt tudjuk. Azóta nem lehet. Nehéz megérteni miért olyan nehéz más társadalmaktól tanulni....
Palmerston North előtti elágazásnál búcsúztunk el. Itt még csak épp hogy cihelődzködtünk, ki se tettük az ujjunkat, amikor egy dán srác megállt mellettünk. Nem Wellingtonba ment, de kb fél útig elvitt minket. Érettségi után jött ki Új-Zélandra kb 1 évre, hogy dolgozzon, meg utazzon. Egy farmon dolgozott, ahol az volt a munkája, hogy oposszumokat öljön. De tényleg. Az oposszumok, mint már korábban is írtam nagy közellenségek (madarak, tojások) ebben az országban, de ez a srác most épp más okból irtotta őket: fertőzöttek lettek, és a fertőzés átterjedhetett volna a marhákra is, ezért kellett végezni az amúgy is kártevő élőlényekkel.
Ő egy kisebb település szélén tett ki minket, de továbbra is a főúton maradtunk. Hamarosan egy középkorú kiwi vett fel minket, és vitt egészen Wellingtonig. Ő viszont olyan erős akcentussal beszélt, hogy egy ideig küzdöttem, hogy megértsem, de aztán hamarosan feladtam, és Tibire bíztam a beszélgetést, én meg csak próbáltam nem elveszteni a fő fonalat. Volt szó utazásról, sportról, munkáról, stb. A csóka egy tréningre ment Wellingtonba, így neki is jól jött egy kis társaság az útra. Jól láthatóan szeretett beszélni.
Nagyon élveztem ezt a mai napot, sok jófej emberrel találkoztunk. Azért szeretem ezt a közlekedési módot, mert így a helyiekhez közelebb lehet kerülni, sok olyan dolgot lehet megtudni, amit egyébként nem (még akkor is, ha nehéz megérteni az akcentusukat :) ). Új-Zéland pedig tökéletes hely erre, nagyon kedvesek és közvetlenek az emberek, és szívesen vesznek fel stopposokat. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy általában 10-15 perc várakozás után felvett minket valaki, de a leghosszabb idő is fél óra volt.
7 körül értünk be a városba, egészen a belvárosig vitt minket. Szereztünk szállást, majd elmentünk sétálni. Nagyon aranyos kis város, de nehéz lenne megmondani róla, hogy főváros. Nem volt nagy pörgés este, beültünk egy pubba 8 körül, ahol épp a quiz nightnak volt vége. Ekkor még egész sok ember volt ott, de hamarosan kiürült a hely. Gondolom a hétfői nap is közrejátszott, de akkor is furi volt.


comments