2012. április 30., hétfő

Napló, 2012. április 30.


Hajnalban keltünk, ami fél hatot jelent, hogy ki tudjuk vinni a kocsit a reptérre. Zsuzsit kidbobtam a buszmegállóban, én meg lerakás után visszagyalogoltam. Most nem akarok minden pindur pandur részletbe belemenni, hogy mitől, olyan egyszerű hely Új-Zéland, de írok ide egy példát. A bérlős kocsikban van egy pütypüty, amitől kinyillik a reptér parkolójának a sorompója. Az ajtóban ki van írva, hogy melyik bérlőtársaság melyik állomásra tegye le a kocsit. Ezek után bebattyog az ember a reptérre, megkeresi a saját társaságának a pultját, majd egy lukba bedobja a kulcsot... kész.
A buszmegállóba sikerült időben visszaérni és közben egy cseh csajjal is gazdagabbak lettünk, aki idejött valami tanfolyamra, amit nem teljesen értettünk. Reméltük, hogy angol, mert hogy finoman mondjam volt csiszolni való a nyelvtanán a kiejtésén a szókincsén és a hangsúlyán (bár lehet, hogy helyesírásban jó). Amiért őt itt megemlítjük, az az, hogy ritkán találkozik két Raiffeisen dolgozó Új-Zéland déli csücskén. Igen-igen ő is rafis volt, bár én nem számítok arra, hogy ezért lesz itt emléktábla, de ki tudja.
A buszunkról kideült, hogy a helyi volán itt ad el turistajáratokat is, de arra a buszra feldob sima utazókat is. Mi bár sima jegyet vettünk, végig hallgattuk, amit a buszsofőr mesélt. El kell mondjam, hogy tök érdekes volt, kiműveltem magam például az őztenyésztés csinjában bínjában.  




Amikor megérkeztünk Te Anauba félve indultunk el a DOCba. Ez a Környezetvédelmi Minisztérium, ami rendben tartja a nemzeti parkokat. Amikor itt voltam, akkor mindig hiperkonzervatívak voltak, és azt mondták minden útra, hogy húúú nagyon veszélyes lavina lesz, tuti. Mivel már kezd beköszönteni a tél itt, és jól láthatóan friss hó is esett, eléggé aggódtam, hogy mit fognak mondani a Milford Treckről. Ez az az út, amire iszonyat nehéz bejelentkezni, és pont holnaptól jön a téli időszak, amikor már nem kell, és lehet menni szabadon (különben egy vagyon). Na, hatalmas meglepetésre teljesen pontos és jó infot kaptunk, szereztünk kishajót is, amivel holnap reggel tudunk indulni. Hágóvas nem kell, de hó lesz fent, ugyanakkor hatalmas szerenécsre szép időt mondanak. Ez nagy dolog itt, mert átlagosan egy évben 200 napot esik itt az eső.
Ezen kívül még túracuccot kellett beszereznünk, mert volt pár dolog, ami hiányzott. Balfék módjára kis is választottam azt a bérlőhelyet, ami kívülebb van, hogy biztos jobb. Hát kicsit sem volt jobb, mert egyrészt kívülebb volt, másrészt meg miután mindent kiválogattunk kiderült, hogy nem lehet kártyával fizetni, úgyhogy egy kutyagolással gazdagabbak lettünk egy kb 50 kilométeres túra elött. A pénzes fizetés azért is durva, mert itt tényleg mindent lehet kártyával fizetni a bélyegtől a kínaiig.
Este nekiláttunk csinálni egy jó kis csilisbabot, és reméltük, hogy holnap valóban jó idő lesz.   
comments