2012. június 19., kedd

Naplo, 2012. junius 19.


Mentünk ma is merülni, de szerencsére most csak délelött 10 körül indultunk. Tesztalanyok lettünk, ugyanis Ed most csináltatott új hajót, és mi voltunk az első vendégek, akik kirpóbálhatták. Ez a túra kicsit kalandosabbra sikerült, mert hogy már a partról látszott, hogy eléggé viharos, illetve hullámos a tenger. A kaland pont azzal kezdődött, hogy a stég karfájáról kellett bemászni a hajóra, szóval azért van még mit fejleszteni. A búvárkodás egyébként úgy néz ki, hogy a Komodoi Nemzeti parkon belül van kb 40-50 merülőhely, és ezek közül választ ki az ember egyet, kettőt, hármat ahol aznap merülni fogunk. És mivel ezek nyilván nem mozdulatlan betonépületek, ezért egy egy helyet többször is fel lehet keresni. Ennek megfelelően van búvárkodási lehetőség bőven. Amikor elértünk az első állomásra kderült, hogy itt nem fogunk tudni merülni, mert hogy nagyon hullámzik a tenger. Bemenni még könnyű, az ember bebukfencezik, de kimászni nehéz ekkora  hullámok közt. Még a hajón voltunk, amikor a hajótól nem messze egy teknős feljött a víz felszínére, már ment a poénkodás, hogy Zsuzsiért jött :). A hullámok miatt átmentünk a mai nap terv szerinti második helyéhez. Ez egy áramlatos merülés volt, ami azt jelenti, hogy úszni alig kell, csak áramlat végigviszi az embert egy korallfal mellett, ahol ő meg nézelődhet. Szó szerint nézel mint a moziban, mozogni is alíg kell. Volt is mit nézni, különösen teknősből: 8, azaz nyolc teknőst láttam egy merülés alatt, volt olyan, hogy elöttünk, mögöttünk és fölöttünk is volt egy-egy teknős. 




Zsuzsi szerint ez egy nagy virágoskert tele teknőssel.  A teknősök egyébként hawksbill fajták, amit majd meg kell nézzek, hogy mi magyarul. Amit nagyon nehéz rendesen leírni, az a korallok sokszínűsége, sokasága és egészségessége. Álltalában elmondható, hogy ami nagyon szép merülőhely, azt a túristák le is szokták tiporni, persze nem direkt; itt viszont szerencsére gyönyörő volt minden. Ahogy az ember mélyebbre megy a vízben, úgy tűnnek el a színek a vízben, elsőként a vörös szín szűnik meg. Ennek megfelelően én korábban még nem láttam vörös korallt, de mivel itt annyi van, és a láthatósági viszonyok is nagyon jók, most sikerült többet is látni.



Mire feljöttünk már jól látszott, hogy enyhült a hullámzás. Mégis, nem az eredetileg tervezett helyre mentünk, hanem az első nap első merülésének a helyszínére, csak most már irányba mentünk. Most nagyon szemfüles voltam, kifigyeltem egy ráját és egy langusztát is, ami ráadásul kék volt. Nagy atrakciók voltak még a tengeri meztelencsigák. Összességében tényleg azt lehet elmondani, hogy az itteni korallmezők fantasztikusak. A lengyel pár akik ajánlották ezt a helyet nem túloztak. A tapasztalt 200, 100 merüléses merülőtársak is  azt mondták, hogy se a Nagy Koralzátony,  se Thaiföld nincs ilyen jó állapotban. Nekünk ilyen összehasonlításunk nincs, de hogy ez nagyon szép az tuti. A merülések elég jól mentek, minden kiválóan alakult, édesanyám is tök jól merült.Este tovább teszteltük az olasz szakácsot. A bolognai, carbonara mind jó volt, de a pizza verhetetlen. 
comments