2012. június 5., kedd

Napló, 2012. június 5.


Ott tartottunk tehát, hogy ma el kell jutnunk reggel Luganvillebe, mert, hogy megy a repcsi Villába. Ehhez 6:30-ra kint kellett lenni, és ez meg nyilván korai kelést jelent. Zsuzsi már lázban égett, nehogy lekéssük, le is cseszerintett, hogy miért nem jövök már, amíg én megcsináltam ezt a képet, szerintem megérte:


Vanuatun még mindig nehéz eligazodni. Ez alatt most azt értem, hogy megjött a kis platós kocsink, ami elvisz minket. Miután beültünk és elindultunk, én megkérdeztem a vezető csókától, hogy beszél-e angolul. Ez nem teljesen hülye kérdés, mert van jó pár ember, aki csak bislamát beszél, vagy éppen Franciát. Nem akarok nagyon elkalandozni a mai naptól, de mivel ezt még nem írtuk le, most be kell pótolnom, szóval egy kis töri. Vanuatu olyan kicsi, és annyira az isten háta mögött van, hogy jó ideig nem csatolták egyetlen országhoz sem. Először a franciák akarták, mivel a déli szomszéd az Új-Kaledóni, tulajdonképpen egy francia börtönsziget. Az ausztrálok nem akarták, hogy több francia szomszéduk legyen, így az angolok segítségét kérték. Az lett a vége, hogy egy úgynevezett Conduminium alakult ki. Azaz, mindkét hatalom fentartott itt egy bürokráciát, és Vanuaut egyik országhoz sem tartozott, ebből következőleg egyik ország jogrendje sem volt itt érvényes. 1980-ban lett független. Ez azért mondom most, mert nem lehetetlen, hogy valaki itt bislamául meg franciául beszél. Szóval ott tartottam, hogy nehéz még mindig eligazodnunk. A sofőr bácsiról, akit én egy műveletlen embernek néztem, mert sofőr, kiderült, hogy övé a bungalow, és például annyira absztrakt fogalmakkal is tisztában van, mint hogy reklám. Ebből következőleg elég jó beszélgetés alakult ki politikáról, üzletről, történelemről. Nyilván utólag elég neveletlen kérdés volt, hogy beszél-e angolul, de honnan tudtam volna.
Miután megérkeztünk Santoba, a repülőtársaság bódéja nyilván nem volt nyitva. Beugrottunk még a búvárhelyre, de sajnos pont elromlott az a hajó ami hozott volna női szuvenír pólót Zsuzsinak. Felvettük inkább a csomagunkat a hotelben, ránéztünk a netre, hogy mizu. Ezek után elmentünk az egyetem helyi karára, hátha tudunk egy Vanuatu törikönyvet venni. Meg szerettem volna venni a könyvet ami már megvan, hogy a másikat oda tudjuk ajándékozni Melaninak, de sajnos nem volt.

Az egyetem
Kinéztünk még egyszer a piacra. Vicces volt, hogy most már az ottlévő növények 80%-át ismertük, persze a maradékról, még mindíg semmi fogalmunk nincs.


Eddigre már kinyitott a repülőtársaság, és fel is vettük a jegyet. Irány a reptér és egy röhejes becheck után irány Villa egy meglepően jó géppel. Ami azt illeti, olyan simán tette le a pilóta a gépet, amilyet még sosem tapasztaltunk, észre sem vettük, mikor szálltunk le. Biztos a kicsin gyakorolt.



Mivel holnap reggel már megy is a gépünk, ezért igazi to do listával vágtunk neki Villának. Rutinosan elkaptunk egy buszt, amivel kivitettük magunkat a korábbi szállsunkra. Kb félárra sikerült alkudni az árat. Ez végül is nem is olyan rossz. Elviekben ha hat éjszakát maradunk, akkor a hetedik ingyenes. Na most mi múltkor hatot aludtunk, de nyilván a mostani egy éjszakára nem akarta csak úgy ingyen odaadni.
Ledobtuk a táskát, beizzítottuk a netet, hogy induljanak a képek feltöltése, és elindultunk be Villába intézkedni. Első állomás a múzeum volt, ahol lett könyv. A második egy kisbolt, ahol vettünk paradicsom paprika meg hagymamagot Melaniéknak, amit színtén elküldünk postával. Ezek után irány a szuvenírpiac. Zsuzsi szerzett magának fülbevalót, én meg nagyon nagy megelégedettségemre az ötvenedik helyen találtam olyan szobrot, mint amilyet korábban fényképeztem.


Jó, ennél azért kisebbet. Irány a posta, ahol bősz képeslap írásba kezdtünk, valamint becsomagoltuk a szobrot, és összeraktuk Melaniéknak az ajándékokat.


Nem volt más hátra, mint hogy visszaváltsuk a világdeviza Vatut ausztrál dollárra, mert nem tartottuk túl valószínűnek, hogy ezzel más országban sok mindent fogunk tudni kezdeni. Nagyon kimerültünk, mert nagyon ügyesek voltunk, és sikerült mindent időre elintézni. Egy búcsúvacsira beugrottunk a piacra, ahol nem várt meglepetésben volt részünk.
Ettünk itt már korábban is, és most is elindultunk a főzős nénik felé. Az egyikhez odamentünk, hogy van-e hala, de mondta, hogy nincs, elvitt minket egy fiatal csajhoz. Megkaptuk a kaját, el is kezdtünk vele beszélgetni. Legnagyobb meglepetésünkre a csajról, Helenről kiderült, hogy Lamenből, azaz Epiről van. Jobban mondva Nicaurán született, de Epin tanult azt hiszem 9 osztályt, amíg volt pénz. Most itt árulja a sült halat. Odaadtuk neki a fénykézőt, amin végigpörgette a képeinket, azon mindenkit megismert, mondta, hogy ki mi, meg hogy melyik ház hol van. A vanuatui gondolkodásra jellemző, hogy Helen azt mondta, hogy amikor lesz háza Nicaurán, akkor ott lakhatnak majd a túristák, ő nem is érti, miért kérnek érte pénzt, hisz az nem kerül semmibe, hogy ott vannak. Ez nem kamu, tényleg ilyenek.


Nekünk kimondhatatlanul nagy élmény volt, hogy kaptunk egy ilyen jutalomjátékot Epitől. Mókás volt, hogy Vanuatun egy emberrel beszélgetjük a közös ismerősöket, mondjuk egy 250 ezer fős országban ez azért nem teljesen lehetetlen, de akkor is. Utunk során először egy elég busás borravalót adtunk ennek a nagyon aranyos, csupa szív csajnak, aki évente egyszer tud hazautazni, addig is gyűjt.
Felszálltunk a buszra, kimentünk a szállásunkra a buszsofőrrel meg megbeszéltük, hogy holnap reggelre jöjjön értünk. Útközben mobilról még felhívtuk Vilit. Nagyon nagyon örültünk mindannyian, hogy sikerült még egyet beszélnünk, és azt hiszem fájdalmasan, de jó hangulatban elbúcsúznunk. Mikorra visszaértünk a szállásra egy fantasztikus telihold fogadott minket. Kiültünk a hintaágyban és magunkban elbúcsúztunk Vanuatutól.



comments