2012. január 4., szerda

Did you practice? - Surfing CR

A Nicoya felsziget Costa Rica nyugati oldalan fekszik es ez a resz a sokszinu orszag beach feelingjet mutatja meg. Mar a felszigethez vezeto kompon is latszik, hogy a mentomellenyek tulnyomo resze turistaval telne meg. A felsziget benepisetese gringokkal a 70-es evektol gyorsult fel. Ekkor kezdtek el a homokos tengerparton gyulni a surfosok a csendes oceani hullamokon lovagolva. Ahogy az lenni szokott a surfosok magukkal vonzottak a tobbi hippit, igy lassan lett itt minden rasta hajtol joga orakig.

A deli terulet telepulesei kozul a leghiresebb Montezuma, amitol mar tobb turistakonyv is ov, mondvan, ha alternativ helyet keresunk, ez mar nem lesz alternativ, mert ide jar az osszes amcsi rasta hippit jatszani (Bob Marley jeah). Ketsegtelenul Nicoya tobbi reszere is a tomeges turizmus var, de szerencsere meg akadnak helyek, amik kevesbe erintettek. Mal Pais es a tole eszakabbra fekvo Santa Teresa valahol a kommercializalodas kezdeti fazisaban van, es ezert is ajanlatos ide latogatni.

Az osszenott ket falu nem mas mint egy kb 10km hosszan huzodo utca, aminek mind a ket oldalan hostelek, surf boltok es kajaldak vannak. Az egyik oldalon a surfboltokon tul vonszont egy 20 meteres dzsungel utan (es ez alatt iguanos es majmos dzsungelt tessek erteni) egy kokuszfas, feher homokos tengerpart kovetkezik tokeletes hullamokkal.

A tokeletes hullamok ismerve, hogy hosszan jonnek es nem tornek meg. Szerintunk kb ez a lenyeg, de itt a helyi surfosok persze point breakek-rol, swell-rol, no meg left currentrol beszelnek... Nekunk ez egyenlore nem sokat mond. A lenyeg, hogy az ember a utcan elkap egy surfot (fel napra 5 dodo) es nekivag a hullamoknak. Persze ezt a fel napot szerintem varosi ember keptelen kihasznalni. Roviden: nem veletlenul neznek ki a szorfosok cimlap sracoknak  / lanyoknak. A surfozes olyan megterhelo, hogy masfel ora utan az ember csak liheg a kokuszpalmak alatt. No nem mintha az annyira rossz lenne. A surf az egesz falut atszovi, a helyiek a surfozest lazan csak practicenek nevezik.

A surfon kivul is tartogat mas meglepeteseket Santa Teresa. Ki gondolta volna, hogy Costa Rica a joga egyik kozpontja. A falu tele van joga hirdetesekkel, hogy tengerparti joga, dzsungel joga, jo reggelt joga, stb. Allitolag nemzetkozi mesterek utaznak ide oktatni es tovabbkepzesre. Es ha se a surf se a joga nem kell, tengerparti lovaglasra vagy quadozasra is fel van keszulve a telepules.

Mindezekbol persze ugy tunhet, hogy Santa Teresa nem mas, mint egy turista paradicsom, de ez messze nincs igy. Az ut nincs leaszfaltozva es ahogy a helyiek vagy az itteni surfosok este quaddal viszik haza a surfjuket az ut annyira porol, hogy kendot kell a szaj ele tenni.
A tulzott hotelesitestol sem kell egyenlore tartani. A hazak egy, max ket emeletesek es ket harom hazankent egy be nem epitett erdo kovetkezik. A melegviz luxusnak szamit, es az itteni turistak tulnyomo tobbsege azert utazik ide, hogy este csak egy fuggoagyban heveresszen es figyelje a fan himbalozo majmokat.

Persze ezek a turistak kozul rengeteg az amerikai. a property for sale tabla gyakori. Ugyanakkor a hely nepszeru a ticok kozott is (tico? - Costa Ricarol in general, majd kesobb). Szilveszterkor az ide jovo busz rogyasig megtelik a ticokkal, es az sem szokatlan, hogy a tehetosebbek itt vesznek nyaralot. A 3000-es kis kozossegben jo par san jose-i is megfordul akik a varosbol koltoztek videkre. Ok persze panaszkodnak: 20 eve meg mindenki ismert mindenkit, a labnyomaik meg meg a kovetkezo nap is latszottak a homokban... comments