2012. január 10., kedd

Naplo, 2012. januar 10.

6-os keles, 6:30-as indulas. Mai terv, hogy megmasszuk a Concepcion vulkant. 
Lonely azt irta, hogy igencsak ajanlott itt vezetovel menni, de azert ezzel kicsit szkeptikusak voltunk, mert a lonely ezen a teruleten hajlamos tulzasokba esni. Igy azert elozo nap meg vegeztunk egy kisebb kutato munkat, de vegul valoban az lett az eredmeny, hogy kell vezeto, aminek lenyegeben az az oka, hogy nincs semmi kitablazva es nincsenek turista jelzesek. Ugy tunik, egy kis festek hasznalataval jo par ember munkaja megszunne.
Lenyeg a lenyeg, elozo nap egy turavezeto sraccal lealkudtuk a dijat 15$/fore (20-30$ az alaptarifa), es megbeszeltuk a 6:30-as indulast.
Utunkhoz csatlakozott meg egy francia srac is, aki kimondottan jo fej volt. A buszmegallohoz erve kiderult, hogy megsem a mi turavezetonkkel megyunk, hanem 2 masik jon velunk. Eloszor azt gondoltuk, hogy az elso srac csak felhajtja az embereket, es nem is vezet turat, de a vegere az lett a valoszinubb megoldas, hogy kevesnek talalta a penzt, es inkabb atpasszolt a masik 2 csokanak minket, o meg megtartott a dijbol egy nagyobb adagot.
A ket turavezeto nem beszelt angolul, de mar eleg jol elkommunikalunk spanyolul, igy ez nem jelentett gondot, egyebkent meg jofejek voltak.

A tura kiindulopontjahoz egy rovid buszozassal jutottunk.

Az elso rovid lankas szakasz utan a terep emelkedesbe kezdett, es innen mar vegig meredeken vitt az ut. 1000 m-es magassagig erdoben mentunk felfele, ezen a szakaszon meg igencsak meleg volt. Nem csak mi meneteltunk, de a leveleket cipelo hangyak is:




Az ut neha vizmosas szeru volt:



1000 m-en viszont hirtelen megszuntek a fak es bokrok, es az eros szelben a levego is joval huvosebb lett. Itt  tartottunk egy nagyobb pihenot, majd ujra utra keltunk, de innen mar a francia srac nelkul, o ugyanis visszafordult az egyik vezetovel, mert nagyon kifaradt a maszastol. Viszont talakoztunk egy masik 3 fos (+ vezeto) csapattal, igy innen veluk egyutt indultunk tovabb.
Sajnos eleg rossz idonk volt, ami itt a vulkan felso reszen eleg gyakori. Teljesen felhoben volt a teteje, es az eso is szemerkelni kezdett, igy a 3 fos csapat vissza is fordult. Mi azert ugy voltunk vele, hogy meg ha rossz is az ido, nem fogjuk latni a kratert, akkor is felmegyunk. Adunk egy eselyt, hatha addigra elmennek a felhok. 
Hat igen kemeny volt az 1700m-esvulkan tetejere az ut, de vegul 12:15-re elertuk a kratert. De ebbol sajnos semmit se lattunk, mert minden felhoben volt. 



Tiszta idoben (ami eleg ritka, de elozo nap pl pont az volt) latni lehet az egesz kratert.
Bar a krater felhoben volt, ahogy mentunk lefele (eleg nehez volt a lefele ut, mert a tormelekek eleg csuszosak voltak, igy lassan haladtunk) gyonyoru volt a latvany. Sajnos a fenykepezo gepunk utkozben bemondta az unalmast (csak akkor tert magahoz mikor mar leertunk), nem tudtunk mindent megorokiteni, de azert igy is lett nehany szep kep:



Az erdos szakaszon lattunk majmokat, papagajt, meg kave cserjeket is.
5 korul ertunk le a faluba, ahonnan vissza kellett buszozni a szallasunkhoz. Itt kb 1 orat vartunk a buszra, de kozben a buszmegallo mogotti hazban lako 2 kisgyerek kijott kivancsiskodva, es jol elszorakoztunk veluk. 



comments