2012. január 8., vasárnap

Naplo, 2012. januar 08.

Ezt a napot arra szantuk, hogy rendezzuk sorainkat, kitalaljuk merre tovabb, stb. Liberia teljesen jo varos volt erre. Itt igazabol nincs semmi latnivalo, de egy kedves kis varos. A gorkoris peldaul a foteren gyakorolnak:



Reggel kiprobaltuk a helyi reggelit egy kis etkezdeben, amit ajanlott a hosteles. Jo ajanlas volt, igen gyorsan megtelt helyi arcokkal, es nagyon finom volt a kaja.
Egy tipikus reggeli (igazabol minden etkezes) alapbol tartalmaz egy adag rizst es egy adag fekete babot. A valasztas inkabb csak arrol szol, hogy ehhez mit szeretnel enni: hust, tojast, zoldseget, stb. En a paradicsomos tojasrantotta mellett dontottem, Tibi pedig marha hust kert csipos szoszban. Az asztalra ki volt teve egy adag chilis leben savanyitott zoldseg uvegben, amibe Tibi mar a santa teresai csaladnal beleszeretett. Ez eleg gyakran elofordul, boltban is lehet kapni, de a hazi biztos jobb :-)

A kiados reggeli utan nekifogtunk olvasgatni es megtervezni utunk kovetkezo napjait. A hostelban talalkoztunk egy dan novel, aki Nicaraguaban toltott hosszabb idot, onnan jott at Costa Ricaba. Sok jot meselt az orszagrol, ami csak megerositte a korabban mar itt-ott hallott infokat. 
Igy fontolora vettuk, hogy mi lenne, ha masnap atmennenk Nicaraguaba, ugyanis Liberiabol megy busz a hatarra. Raadasul a hatarhoz kozel van Nicaragua egyik nagy latvanyossaga, egy toban levo Ometepe sziget, amin 2 vulkan van egymas mellett. Nemi netes keresgeles es utanaolvasas utan ugy dontottuk, hogy irany Nicaragua par napra, utana pedig johet Monteverde, majd az Arenal vulkan.

Mar otthon feltoltottuk a google docsba a Judittol kapott pdf-es lonely utikonyveket (ismet koszonjuk Judit :-) ), igy most csak ki kellett nyomtatni a Nicaraguara vonatkozo reszeket. Kikerestuk a buszok indulasat, meg informalodtunk a hataratlepeskor szukseges dolgokrol (igen, van nehany trukk, pl csak a hataron lehet valtani colont cordobara, azt is csak az ezzel uzletelo emberektol, mert bankban nem valtjak at a ket valutat, vagy pl azt is erdemes tudni, hogy a hataron azzal probalnak egyesek uzletelni, hogy belepesi papirokat adnak el penzert, holott kesobb az ingyenesen is megkaphato, stb)

A tervezgetesen kivul a mai napba meg a mosast is beiktattuk. Sajnos tegnap lecsusztunk a mosodarol, mert mire odaertunk Liberiaba mar bezart, vasarnap pedig zarva tartott, igy maradt a kezzel mosas. Mivel Costa Ricaban nem jellemzo a melegviz (eleve csak egy csap van, amibol hideg viz folyik - azert legalabb nem jeghideg), nem volt a leghatekonyabb modszer, de azert ez is jobb mint a semmi :-) Legalabb hamar szaradnak itt a ruhak a melegben es szelben (eleg sokat fuj).
comments