2012. március 8., csütörtök

De hát ott nincs is semmi..


Paraguayban csak három napot töltöttem, mégis úgy érzem, hogy az egyik legjobb élményem volt az az egész Latin Amerikai utazás alatt. Pedig a hostelekben amikor kérdeztük a többieket, hogy és Paraguay? mindig azt a választ kaptuk... minek menjek oda, nincs ott semmi. Ahogy vesszük.  Az tény, hogy Asuncion nem nyújt sokat más városokhoz képest. Azt hiszem ezt a legjobban a díszőrsége írja le. Két fószer az egyik kb 155cm a másik 185cm egymás mellett és röhögnek őrségváltás közben.  De hány olyan országot lehet találnia világban, ahol az emberek 70%-a  kétnyelvű,  úgy, hogy az egyik nyelv az a bennszülött indián nyelv, a guarani. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van olyan, hogy az ember a buszmegállóban megszólít valakit spanyolul, az meg csak mutogatni kezd a szomszédra, hogy ő bizony nem beszél spanyolul, de szerinte a másik igen. Aztán meg ha már a nyelveknél tartunk, hány olyan ország van, ahol Plattdeutschot beszélnek a sivatag közepén, mert az itteni kis német telepesek ezt hozták magukkal. És ez nem csak olyan Discoveryn bemutatott sváb néni. A piacon németnek nézett egy német csóka! Fogta is az alkalmat és meghívott minket a lánya szülinapjára. Kár hogy nem mentünk... Igen, ilyen élményekben lesz az embernek része, ha nem olyan helyre megy, ahol rengeteg a turista. Perbálon például kevesebb a turista, mint Szentendrén, de lehet, hogy egy külföldi turistát hamarabb hívnak meg Perbálon a helyi falunapra.  

És hát Paraguay, nem egy népszerű turistahely, mert hát ugye hány olyan ország van, ahol az ember a főtéren bemegy egy szuvenír boltba és ott örülnek neki? Viszont hány olyan ország van, amelyiknek a történelme annyira érdekes, mint Paraguayé? Én mit tudtam eddig róla? Semmit! De mostanra kicsit kikupáltam magam.
Elsőként ott van a dicső múlt. Hogy érthetők legyenek az itteni méretek egy kis kitérővel kezdek. Rio de Janeirót azt jelenti, hogy január folyója. A város egy hatalmas tengeri öbölben van, amit a történelmi leírások szerint először folyónak néztek. Amikor megláttam az öblöt fogalmam sem volt, hogy a viharba lehetett ezt folyónak nézni, hisz hatalmas. Aztán amikor az ember meglátja a Rio Paraguay folyót, megérti. Ha ezt láttad már, nyilván benézel egy öblöt folyónak. Nagyon durván széles a folyó, és igen ez anno hajózható is volt. Hogy kicsit jobban mondjam, felhajóztak a spanyolok egy folyón, most a neve nem érdekes, de azt talán jó tudni, hogy ennek a folyónak a tengeri torkolatánál van most Buenos Aires. Akkoriban az egy koszfészek se volt, amit a folyó kevésbé védhető partjára raktak, és állítólag annyira büdös volt, hogy semmiképpen nem volt nevezhető jó levegőnek. Szóval innen hajóztak fel, nem is akármiért, hanem, hogy egy nagy fehér királyt megtaláljanak. No persze nem pacsiért, hanem ezüstért mentek. Abból nem lett semmi, de persze itt volt bőven Rejtős jelenet. Az egyik expedíció talált ezüstöt az egyik indián törzsnél, aztán csak később derült ki, hogy az egy előző európai expedíció ezüstkészlete volt J A lényeg persze Peru elérése volt, de ebből nem sok minden lett ebből az irányból, ha csak az nem, hogy Asunción lett a kiinduló pontja az itteni kolonizációnak. Innen fedezték fel Bolívia déli részét, valamint a mai Paraguay és Argentína egy részét is. Mondjuk ez persze elég vicces, mert Paraguaynak nincs tengerpartja, szóval azért előre meg nem mondtam volna, hogy Asunción volt az akkori logisztikai hub.



A latin amerikai indiánok „civilizálása” persze nem ment olyan egyszerűen, mint ahogy gondolnánk, de pont a paraguayi területen elég jól alakultak az események. Ennek nagyban köze volt a jezsuitákhoz. Én a Walter Mária féle törikönyv alapján mindig is úgy gondoltam, hogy a jezsuiták legnagyobb hozzáadott értéke a civilizációhoz a harapófogóval való hastépkedés, más néven inkvizíció. Úgy néz ki elég keményen ítéltem meg a helyzetet, mert amit itt csináltak, az viszont dupla ötös. Létre hoztak telepeket, amihez odavonzották a guaranikat és hát igen, megmutatták nekik, hogy kell szekeret készíteni, meg a szekér elé ökröt fogni, meg hogyha elvetünk valamit, abból lehet kaja. Bár mostanában azt mutogatják képeken, hogy hárfázni is megtanították őket. Jó, biztos az is nagyon király. Az oktatásért nem is kértek nagyon sokat, még a keresztelésben sem voltak állítólag erőszakosak. A többnejűséget viszont nem komálták...ki érti ezt, miért pont abban találtak problémát? Mindezek mellett nagyon sokat lejegyeztek a guarani kultúráról, és sokat tettek azért, hogy ez fent is maradjon, pl írtak egy guarani spanyol szótárt. Ami azt illeti, a jezsuita telepek nagyon sikeresek lettek, a misszióik bőven átnyúltak a mai Argentína területére. A problémák akkor kezdődtek, amikor a helyi földesuraknak megnőtt a munkaerő kereslete, és ezt úgy gondolták betömni, hogy a helyi indiánokat rabszolgáknak terelik. Ez nem nagyon tetszett a jezsuitáknak, pláne a lassan öntudatra ébredő indiánoknak. Az lett az egésznek a vége, hogy a spanyol uralkodó kidobta a lázongó jezsuitákat az országból, mint macskát. A telepeket elhagyták, a templomok pusztulásnak indultak, a földesurak meg vitték  az indiánokat elnyomni.
Paraguay függetlenedése az 1800-as évek elején történt. Napóleon elfoglalja Spanyolországot, erre a spanyol gyarmatok meg Hawaii-t hirdetnek mind. Eddigre viszont már kezdett Argentína sokkal erősebb lenni, mint Paraguay. Mondjuk nem kellett ehhez 6 év Civilizationt elnyomni, hogy az ember rájöjjön, hogy ha a tengeri kijáratban van egy másik város egy másik országban az előbb utóbb meg fogja vámolni a szárazföldi országot... Szóval elkezd mindenki függetlenedni, Paraguayban a független kormányfő Doctor Francia lesz. Tudom, ez úgy hangzik, mint valami Rowan Atkinson vígjátékban a főgonosz, de tényleg ez a neve. Viszont, tök érdekes és szerintem nekünk aztán nagyon tanulságos, ami történt. A lényeg, hogy Francia 24 éven keresztül uralkodott diktátorként, de talán azt mondhatjuk, hogy felvilágosult diktátorként. Sok jó dolgot csinált, nekem az egyik kedvencem, hogy amikor a latin függetlenedés még nem volt teljesen tiszta, kötött egy olyan szerződést Argentínával, amiben Paraguay hadi segítséget ígér Argentínának. Ebben az a király, hogy mivel Argentína ezt aláírta, ezzel elismerte Paraguay létezését. Azért volt Doc-ban zizi is rendesen. Az egyik unorthodox intézkedése volt, hogy lezáratta a határokat... teljesen: se ki se be. Aki bejött az országba, az már ott maradt. Ennek az volt az értelme, hogy letörje a nagyobb földesurak (az indiángyűjtők) hatalmát, akik marhakivitelből éltek. Egy másik story szerint kinyíratta az összes kutyát, bár azt nem sikerült kiderítenem hogy miért, de az látszik, hogy Franciánál azért rendesen elmentek otthonról. Másrészt a halála után meg kiderült, hogy alig vett fel még fizetést is, nem hogy ellopta volna a fél országot. Ami számunkra nagyon érdekes, hogy a csóka full autoriter volt, a gazdaságot meg felívelő pályára helyezte. Csökkent a szegénység, nőtt a növekedés és csökkent a csökkenés, alapvetően jó... A paraguayiak szerint meg ez így jól is van. Mármint, hogy volt egy csóka aki uralkodott rajtuk 100%-ban, és nekik (mínusz földesurak) jobb lett. Nem csoda, hogy ezek után Paraguay történelme tele van további diktátorokkal, akiket Paraguay eltűrt, pedig a következők aztán rosszak voltak minden tekintetben.


Az egyik legjelesebb képviselője a minősíthetetlenül hülye diktátoroknak López volt. Ha azt mondom, hogy egyszerre állt háborúban Argentínával, Uruguay-jal és Brazilíával, akkor azt hiszem ezzel elmondtam mindent. Mondjuk Uruguayt nem szép idesorolni, mert a történet lényege az, hogy Brazília elfoglalja Uruguayt, erre Paraguay félve attól, hogy ő a következő megtámadja Brazíliát. A hadereinek egy részét Argentínán át akarja vinni, annak ez nem tetszik, bumm hadat üzenünk neki is. A paraguayi hadsereg két dologgal rendelkezett egyrészt egy kis elitebb alakulattal, meg egy nagy adag bátorsággal. Azt hiszem nem kell részletezni, hogy elbuktak, de azt talán érdemes megemlíteni, hogy 10-11 éveseket is besoroztak, hogy a tiszteknek sem volt cipője annyira szegények voltak és hogy Lopezünk ez alatt végezteti ki a vezérkart, mert szerinte árulók. És akkor ezt figyeljétek: a lakosság fele hallt meg! A fele vazzeg! Ok, de akkor nem volt férfi? Nem! Kb harmincezer férfi maradt a végére, nem elírás! Na ez már az egyháznak is elég volt, hogy megengedjék a többnejűséget, persze csak hallgatólagosan.  Paraguayt a nők építették újjá, és ez a mai napig látszik. Míg más latin amerikai országban a nők után füttyögnek, láthatóan másodlagos állampolgárok, itt ha nem is főnökök, de pl simán intézkednek, reklamálnak egy buszmegállóban.
A következő háború története (már 20.század, harmincas évek) is zseniális a maga nemében. A terület két legszegényebb országa Bolívia és Paraguay háborúba kerül egy sivatagi területért, amiről mindketten azt hiszik, hogy olajban gazdag, a háború végén pedig senki nem talál olajat, hanem nyertek egy sivatagot.... nem akarok ehhez sem hozzáfűzni többet.
És akkor persze ott a story majdnem vége, Stroessner a hideg háború alatt, aki begyűjti az összes hogyan szúrjunk el egy országot plecsnit. Menedéket nyújt  náci háborús bűnösöknek, maximumra pörgeti a kábítószer csempészetet, megépíti a világ legnagyobb vízerőművét, ami arany tojást tojó tyúkja lenne Paraguaynak a környezeti katasztrófa kárára, de hogy-hogy nem a pénz eltűnik éveken keresztül. De legalább ugye nem volt kommunista, és hát az amcsiknak ez elég volt ahhoz, hogy megtűrjék, amikor már mindenki elítélte az országot. A végén a saját pártjából egy katonatiszt buktatta meg.
Az ország 1990 óta próbálkozik a demokráciával, és hát azért több kevesebb sikerrel halad előre is. Ugyanakkor nehéz egy olyan országban demokráciát építeni, ahol a jólétet és a biztonságot mindig is vezetőktől várták az emberek. Az Economist legutolsó paraguayi cikke szerint nemesfémet találtak Paraguayban. Én nagyon remélem, hogy ennek nem az lesz a vége, hogy jön megint egy vezér, aki megmondja a tutifrankót. Sőt még jobban remélem, hogy jön egy, aztán a paraguayiak megmutatják neki, merre tágasabb...

comments