2012. március 2., péntek

Napló, 2012. március 2.


A mai nap programja, hogy elmegyünk egy gyalogtúrára, aztán meg egy lovastúrára. A gyalogtúrához el is készülődtünk a korai reggelivel, aztán indultunk be a dzsungelbe. A vezető, aki nem volt se egy biosz se egy angol tanár az itteni erdőt dzsungelnek hívta, ami azért túlzás, de kétségtelen, hogy voltak sűrűbb részek. Számunkra az volt a legjobb a túrában, hogy abszolút nem ösvényen mentünk, hanem egy késsel vágta az utat, vagy csak hajolgattunk a fák között. Érdekes volt, hogy több esetben pálmafák között mentünk. Ezek a pálmák, nem kókuszpálmák, hanem olyanok mint egy hatalmas haraszt



Állatok közül sikerült kiszurni egy bőgőmajmot, aminek a nősténye szürke volt. valamint emlősök közül még koatikat láttunk ismét. A koatik nem lettek volna érdekesek, de most azzal produkálták magukat, hogy felmásztak a pálmafák tetejére, és ott hatalmas ricsajjal ugrálnak egyik fárol a másikra. Ezek a koatik kisebbek voltak, mint amiket eddig láttunk, de még így is elmondható, hogy egy kisebb mosómedve nagyságuak, így elképzelhető, hogy mekkora ricsajt produkálnak, mikor ugrálnak. Madarak közül láttunk egy trogont (röviden: egy szines madár) és a kék papagájokat is sikerült megpillantani. Ők mindig párban járnak/repülnek. Nagyon megöröltünk neki, hogy sikerült vadon is látni ilyen madarakat, amik egyébként elég ritkák (mondjuk kiszúrni nem olyan nehéz őket J)


Érdekes volt még a szavannás rész. Itt mindig sasoltam, hátha kiszurok egy hangyászt, de nem jött össze. Növényekből két érdekes dolog volt. A képeken bájos segítőm mutatja be őket:

Egy olyan növény, ami annyira érdes, hogy manikűr reszelőnek pont kiváló

Egy furulya alakú fa
Visszafele a szállás felé még beugrottunk egy farmra, ahol lekaptam a helyi cowboy bácsit (fényképen..)


Amugy ez elég nagy meglepetés volt nekünk, hogy mindenütt farmok vannak a Pantanalban. Ok, azt én is értem, hogy nagyon termékeny a talaj, lévén ez az egész nem más, mint egy ártér, de azt nem értem, hogy nemzeti parkban, hogy lehet marhát tartani... AZ biztos is volt számunkra, hogy jaguárt azt nem fogunk látni, mert ha itt volt is, azt a farmerek már ezer, hogy lepuffantották.
Ebéd után egy kis szieszta volt, addig én átmentem egy gázlón a folyó túl oldalára egy fotóra és vesztemre. A fotó szerintem egész jó lett


ellenben poló nélkül folyópartramenni nagyon nagy butaság, tényleg majdnem megettek a szunyogok. Szóval délutáni programként irány a lovak. Már tegnap feltünt, hogy nagyon jó állapotban voltak itt a lovak, no persze nem azokat kaptuk, de összességében nenm volt velük semmi gond, jól is birták. Zsuzsi mondjuk egy olyan lovat kapott, ami kicsit Flinstone-os volt, majdnem hogy lábbal kellett beindítania. Ez egy fiatalabb ló volt, és azért kapta, mert hogy jól megy. Hát ezzel nem is volt gond: Mi voltunk az egész csoportból az egyetlenek, akik tudtak lovagolni, de ezen igazából csak mi aggódtunk. Egy fél óra után már vágtáztunk is, és azt kell mondjam, hogy mi rettenetesen élveztük a saját részünket, de még úgy, hogy valamennyire tudunk lovagolni, még így is félelmetes volt, hogy a vezetők mennyire nem törődtek azzal, hogy mi mennyire balesetveszélyes.  A lovak össze vissza mentek, amitől simán megijedhetnének, a vezető a sor végéről hatalmas kurjantásokkal vágtázik előre, amitől persze a többi ló is megijed, és simán hagynak tök kezdőket egyedül előrelovagolni. Mi alig birtuk szoríítani a térdünket, de nagyon élveztük. Meg azt is, hogy senki nem esett hatalmasat. J  Nagyon nagy élmény úgy lovagolni, hogy egy kis tóhoz érünk, és akkor röppennek fel a madarak, hogy patakon átgázol az ember és hogy egy szavannán vágtat




Ami még nagy pozitívum volt, azok a lovak, amik viszont full kezesbárányok voltak, teljesen azt csinálták, amit mondtál nekik. Ez nagy felüdülés volt az otthoni viszonyokhoz képest, ahol mindenért küzdeni kell a lovakkal.
Este mikor visszaértünk már világos volt, hogy a sipcsontomon nem sok bőr maradt és hogy rendesen el is fáradtunk. Megkérdeztük, hogy fel lehet-e állítani egy sátrat, és pikk pakk fel is dobták nekünk. Vacsorakor megtanultam a Janif kártyajátékot és utána Zsuzsi rábeszélésére beneveztünk az ott rögtönződött ivós játékba. Volt ott mindenféle móka, minden mondat végére azt kell tenni, hogy „a gatyámban”, örülten futkosni a ház körül, stb. Mi tartottuk a lépést a többiekkel, de azért 10 éve jobban ment volna J. A játék után még beszélgettünk két izraelita sráccal katonaságról, vallásról, politikáról, szóval jól megmentettük a világot.
comments