2012. március 15., csütörtök

Napló, 2012. március 15.


Ma nagy dilemmával ébredtünk: mit csináljunk? Ez volt a kérdés. Ami biztos volt, hogy 10-ig kichekkolunk, így pakolással kezdtünk. Majd megtámadtuk az internetet. A vacilálás azon ment, hogy, hogyan is tudnánk ezt a rövid időt Uruguayban a legjobban kihasználni, a lehető legjobban megismerni az országot (már amennyire két és fél nap alatt lehet...).
Az egyik verzió az volt, hogy maradunk ebben a kisvárosban, és itt körbebiciklizgetünk, de végül arra jutottunk, hogy bár ez mókás lehet, a rengeteg túrista között itt nem fogunk tudni belepillantani a helyi életbe. Szóba jött korábban még Montevideo is, ami olyan szempontból jó választás, hogy az mégiscsak egy főváros, így ott jobban részesei lehetnénk az uruguayi életnek. Ennek egy baja volt, hogy 2,5 órányo buszútra volt Coloniától, és a jegy sem volt a legolcsóbb. A harmadik lehetőség pedig az volt, hogy elmegyünk Coloniatól nem messze (kb 1 óra busszal) egy gaucso farmra, és ott eltöltjük napunkat, lovagolunk, stb.
Végül emellett döntöttünk, így gyorsan leleveleztük a kinézett El Galope nevű farm tulajdonosaival, Monicaval és Miguellel, hogy van helyük, foglaltunk, és még azt is tudtukra adtuk, hogy melyik busszal érkezünk. Ez azért fontos, mert nem az út mentén van a farm, így kijönnek értünk a buszhoz kocsival. Bár a telefont nem vették fel, csak üzenetet hagytunk, bíztunk benne, hogy megkapják időben, és várni fognak minket.
Most már csak egy feladat volt, elérni a buszt, ami délben indult. Addig pénzt kellett felvennünk, valamint mivel azt olvastuk, hogy a farmon főzni is lehet, gondoltuk beszerzünk valami tésztát meg szószt amit gyorsan össze tudunk ott dobni. No ennek beszerzése nem volt olyan gyors. Én maradtam a csomagokkal, Tibi meg ment a boltba. Meg is volt a tészta meg a szósz, azonban a kasszánál állt a sor. A pénztáros és az egyik vevő épp nagy beszélgetésben volt az egyik termékről. A másik sor épp megindulni látszott, mikor az is beragadt valami malőr miatt. Bár a vevők és a pénztárosok kellemesen elbeszélgettek, nekünk ketyegett az óra, így Tibi üres kézzel jött ki a boltból. A következőnél ismét szerencsét próbált, és ezennel sikerrel is járt.
Táska fel, és tipliztünk a buszhoz. Annyit tudtunk, hogy valahol a kompállomás környékén van a buszállomás is, de a pontos hely nem volt meg. Jött a kérdezősködés, és végül sikeresen megtaláltuk az állomást. Az megvolt, hogy melyik cégnél kell a jegyet venni, és ott pont állt a sor. Én egy épp szabad emberkéhez odamentem megérdeklődni hol tudnánk jegyet venni, mert kb 5 perc múlva indul elvileg a buszunk, mire ő megkérdezte hova szeretnénk menni. Megmutattam neki jegyzetemet, miszerint a 114,5-ös kilóméternél kéne leszállnunk és az El Galope-hoz tartunk, mire ő csak bólintott, és már a kezünkben is volt a két jegy. Nagyon jó fej volt, ki is jött velünk a buszhoz, és szólt a buszsofőrnek, hogy hol tegyen ki minket. Huh, elértük, és még egy gyors vízvásárlásra is maradt időnk.
A buszra felszállva nem jutottunk szóhoz. Tiszta (nagyon tiszta), kényelmes (nincsenek elromolva rajta gombok és karfák) és még wifi is van rajta. No erre nem számítottunk. Ez a busz egyébként Montevideoba tartott, de többször megállt úgy, hogy ott át lehetett szállni másik buszra. Ezek úgy össze voltak egyeztetve, hogy a két busz egymás mellé beállt egy parkolóban, a buszon bemondták, hogy combinacion ide és ide, majd a két busz illetékes utasai kicserélődtek. Mindezt kb 5 perc alatt,és már zúztunk is tovább.



A leszállásunkkal nem volt gond, és Miguel is ott vártminket kocsijával. Miguelről és Mónicáról azt érdemes tudni, hogy jópár (kb 6-7) évet éltek Németországban, majd a világ több más pontjn is laktak rövidebb ideig, és utazóként is sok helyen jártak. Majd 2 évvel ezelőtt úgy döntöttek hazajönnek és erre a farmra költöznek. Itt vannak marháik, amiket a húsukért tartanak, illetve üzemeltetik kis vendégházukat (max 10 férőhelyes) ahol van 5 lovuk is.
Előtörténetükből következően jól beszélnek angolul, széles látókörű emberek, így nagyon sokmindent megtudtunk tőlük országukról. Kocsiba szállva Miguel rögtön elmesélte, hogy hol is vagyunk. Balra olasz kolónia, jobbra pedig svájci. Mi ebbe az irányba mentünk. A földút mentén farmok voltak, de elég nehéz elkülöníteni őket, hol is fekszik a határuk.
Miguelék farmján Tupac, a nagyon lelkes kutyus fogadott minket. Futott néhány tiszteletkört, majd bevasalta a neki járó simogatást. A nappaliban, ami egyben ebédlő is a vendégek számára ismertették a házigazdák a szabályokat és lehetőségeket. Egyből meg is kínáltak minket egy finom ebéddel. Nyilván nem ingyen, de nagyon kedvesen csinálták. Már az első pillanattól kezdve szimpatikusak voltak, és vendéglátási módjuk is. Miguellel leegyeztettük, hogy szeretnénk lovagolni, és egy kb 4 órában meg is állapodtunk. Majd befaltuk a finom ebédet. Itt egy kikőtés volt részükről, mindenki maga után mosogat. Valószínűleg Monica nagyon utálhat mosogatni, mert ez a pont volt legtöbb helyen kifüggesztve.




Nagyon nyugis volt a tanya, így jól esett az ebéd utáni ejtőzés a napon. Őszies idő volt, de a napnak még jócskán volt ereje. A nagy idilli környezetben pedig olyan dolog történt, amit nemgondoltam volna, hogy vlaha látok, Tibi összebarátkozott egy kismacskával. Meg kell hagyni, nagyon jópofa kis dög volt, így nem lehtett nem megszeretni.



Nem volt nagy stressz, a 4-es lovagláshoz kb fél 5-kor kezdtünk készülődni. Kiderült, hogy még egy belga lány is velünk tart. Előre hoztuk a lovakat, Miguel felnyergelte őket, majd tartott egy gyorstalpalót, hogyan kell ezeken a gaucso lovakon lovagolni. Ha röviden szeretném összefoglalni, ezek automata lovak. Nem kell sok erőfeszítés és gyakorlat hozzájuk, olyanok mint a kezesbárányok. És nem csak annak fogadnak szót, akik profin tud lovagolni, hanem bárkinek. Lényeg, hogy egy kézben kell fogni a kantárt, mégpedig a balban. Ez logikus is, mert jobb kézbe a lasszó jönne. Nekünk sajnos ilyenünk nem volt.  Ha nincs lasszó, akkor jobb kéz az egyensúlyozásra van, Miguel szárnyakhoz hasonlította. Következő tudnivaló, hogy ha simán csak áthúzod a szárakat az egyik irányba, a lovak abba az irányba egyből fordulnak is. Pici mozdulatokra is egyből reagálnak. Ez nagyon fontos ezeknél a lovaknál, mert marhaterelésre használják őket, így fontos a gyors és éles irányváltás. Van még egy dolog amire figyelni kell. Ha meg akarjuk állítani a lovat, akkor csak kicsit kell meghúzni a szárat, erre meg fog állni, és utána egyből lazítani is kell, mert nekik nem olyan zablájuk van mint nálunk a lovaknak, hanem íves és kb 5 cm mélyen megy be a ló szájába. Ezért nem túl kellemes neki, ha azt húzzák. Viszont van mégegy skilljük, ha hosszabban húzod meg a szárat, akkor a ló elkezd tolatni. Ezt kipróbáltuk, valóban így csinál, de mondták, hogy ezt ne használjuk, mert ezt csak nagyon szükséges esetkben alkalmazzák, és a lovaknak is vészély helyzetet jelez.
Gaucso technikákkal felvértezve nekivágtunk utunknak.



Nagyon élveztük az egész túrát, és a lovaglás élményéhez az is nagyon sokat hozzátett, hogy Miguellel jót beszélgettünk. Mesélt Uruguay nagyütemű fejlődéséről, arról, hogy a korábban Svédországba menekült uruguayiak kezdenek visszajönni és hozzák beruházásaikat is, amit a kormány elég ügyesen ösztönöz. Az élelmiszerárak emelkedése is igen jót tett a gazdaságnak, de erről Tibi már írt korábban. Mesélt a gaucso közösségről is. Kb 20 család van akik összejárnak egy közösségi helyen, ott ünnepelnek szülinapokat, és egyéb jeles eseményeket. De persze vannak jó és rossz szomszédok is. Az egyiktől hordják a sajtot meg a tejet és nagyon jóban vannak, míg a másik folyton keresztbe tesz nekik (pl drótot húz ki az úton keresztbe), mert nem tetszik neki, hogy Miguelék külföldieket hoznak ide. Az irónia a történetben az, hogy a reklamáló szomszéd is egy bevándorló... Azt is megtudtuk, hogy szerintük az argentinok valamiért szeretik az uruguayiakat, pl focimeccsen is nekik szurkolnak (nyilván ha Argentina ellen játszanak nem), míg az uruguayiak közel sincsenek ennyire oda az argentinokért. Hogy ez valóban így van-e, vagy csak személyes vélemény volt, nem tudtuk kideríteni.
Közben keltünk át patakon, vágtáztunk jókat, és élveztük a minket körülvevő farmok nyugalmát.




A lasszót hiányoltuk a jobb kézből




Visszafelé egy kedves robogós mami lelkesen integetett nekünk és Miguellel váltott menet közben pár szót, majd elértük a kaput, ahol Tupac már alig bírt magával az izgalomtól.
Fantasztikusan jó élmény volt ez a lovaglás, boldogan szereltük le lovainkat. Kriszti többször gondoltunk rád, hogy biztos nagyon élvezted volna.




A tervezett főzésünkből nem lett semmi, mert mint kiderült Monica jó kis vacsit fog készíteni nekünk. Délről maradt még egy kis gaspacho, utána pedig sajtfondü lesz a szomszéd gaucso sajtjából. Ezt azért mégse lehet kihagyni.
Rajtunk kívül volt még egy belga pár, meg egy angol pár a farmon. Vacsorakor együtt voltunk velük. Az angolok jófejek voltak, de a belgákról ez nem mondható el sajnos. De egy bor mellett azért elbeszélgettünk velük.
comments