2012. március 8., csütörtök

Naplo, 2012. marcius 8.

A reggel a buszon ert minket, kaptunk is reggelit, amit bar egy buszon nem varnal, de a tegnapi vacsora utan meglepett volna, ha ez kimarad.



Kora delelott erkeztunk meg Buenos Airesbe a Retiro allomasra.



A lefoglalt szallasunkhoz metroval tudtunk elmenni, de a buszpalyaudvaron semmi jelet nem talaltunk arra, hogy merre is van a metro. Igy nekialltunk megerdeklodni. Nemi gyaloglas utan meg is volt. A metrorol leszallva ismet a kozonseg segitseget kertuk terkep hijan, hogy merre is megyunk a Florida nevu Vaci utca fele. Sikerult is az elso megkerdezettnek rossz iranyba kuldenie minket, de szerencsere viszonylag idoben korrigaltunk es vegul jo helyen landoltunk. Utkozben vettunk fel penzt a Citinel (Rafis automatat sajnos nem talaltunk...:-), ahol az automata nagy oromunkre magyarul udvozolt minket belepeskor.



A hostel a Hostelling International (HI) tagja volt, ami azt takarja, hogy ha van (HI) tagsagi kartyad, kedvezmenyt kapsz. No nekunk nem volt, de gyorsan csinaltattunk egyet, igy mar meg is kaptuk a kedvezmenyt. Bar ez csak utana derult ki, hogy, kulonbozo orszagokra mas tarifat nyomnak, igy sokkal jobban jartunk volna, ha meg itthon csinaltatjuk, de jobb hijan maradt ez a megoldas.
Az ejszakai buszozas kimerito voltat mi sem mutatja jobban, mint hogy a bechekkolasnal a recepcios csajszitol azt meg sikeresen megkerdeztuk, hogy ha kartyaval fizetunk van-e plusz dij amit radobnak, erre egy 10%-os igen valaszt kaptunk. Ezzel eldontottuk, hogy akkor kp-val fizetunk. Majd en 10 percen belul mindezt sikeresen elfelejtettem es rutinosan nyujtottam a kartyamat, hogy akkor fizetnenk... no komment.
Mar nagyon vagytunk a jo kis agyikora, de mint megtudtuk, azt csak 2-kor vehetjuk birtokba, addig el kene foglalnunk magunkat. Hat akkor irany az utca komasan. Beneztunk a kozeli konyvesboltokba, ahol nagy oromunkre talatunk is Buenos Airesrol Lets go utikonyvet. Meg vettunk Argentina Foot printet is.
Bameszkodtunk, setalgattunk, es ettunk egy hot-dogosnal, ahol vagy 10 fajta hot-dog volt.



Eljott a 2 ora, vissza is spuriztunk a hostelbe. Hamarosan megjottek a szobatarsak is (4 agyas dormban voltunk). Gyors furcsi es egy kis ismerkedes utan mi benyomtuk a szunyat. 2 orara.
Sokat segitett. Felebredve uj erore kaptunk es nekivagtunk egy kis setanak a Mikrocentroban. Nem sokat mentunk, maris egy tango show-ba botlottunk.






Jol tancoltak nagyon, de a fonok csokanak nagyon gaz stilusa volt. Amikor gyujtottek penzt kalappal, beszologatott az embereknek, hogy ne apropenzt dobjanak, hanem nagyobb osszeget, mert ok profi tancosok. Ez eleg unszimpatikus volt bennuk.
Egy ideig neztuk, de amikor a tanc helyet inkabb a dumalas vette at odebballtunk. Elmentunk a Plaza de Mayoig, a foterig. Itt all a rozsaszin Casa Rosada, az elnoki palota. Ennek erkelyerol mondta beszedet nepehez Peron es Evita.



A teren minden csutortokon felvonulnak az anyak, akik a piszkos haborunak nevezett idoszakban nyom nelkul eltunt gyermekeikert tuntetnek. Ehhez a felvonulashoz gyakran kapcsolodik valami egyeb tuntetes is. Amikor mi ott jartunk csutortok este, szinten happening volt, de nem teljesen tudtuk ertelmezni a torteneseket. Focimezbe oltozott emberek sokasaga gyult ossze, valaki beszedet mondott egy szinpadon, a tobbiek meg lelkesen lengettek zaszlojukat. Hogy ok mit akartak elerni, az szamunkra nem derult ki, de mindenesetre erdekes latvanyossag volt :-)




Setaltunk meg egy kicsit, majd visszatertunk a hostelbe, ahol a helyi akciokat es kedvezmenyeket kihasznalva vacsiztunk egyet egy jo pofa sor mellett.


comments