2012. május 16., szerda

Epiféria


Azt hiszem mindkettőnk nevében írhatom, hogy az Epin töltött 2,5 hét volt eddigi utazásaink (for ever) legnagyobb élménye. Sehol nem tudtunk eddig ennyire részese lenni a helyi életnek egy a miénktől ennyire különböző kultúrában, mint itt. Az, hogy itt ez sikerült, több dolognak is köszönhető: Talán legfőképp annak, hogy viszonylag hosszabb időt töltöttünk egy olyan helyen, ahol nincs túl sok túrista, de azért láttak már fehér embert. Aztán persze nagyon sokat segített az, hogy mindenki beszél angolul, így elég egyszerű volt a kommunikáció, és nagyon jókat tudtunk beszélgetni. És végül, de nem utolsó sorban az emberek végtelen kedvessége és nyitottsága, az, hogy kiváncsiak és nem irigyek a külföldiekre.
Már az első napokban ránk köszöntek és mosolyogtak az emberek, nem volt nehéz megszólítani se őket, mert mindenki nagyon lelkesen és kedvesen szóba elegyedett velünk. A gyerekekben a kíváncsiság, a pajkosság és a félénkség mind megvolt, így néha utánunk jöttek, némelyikük beszélgetett is velünk, de volt olyan, aki szégyenlősen mosolyogva elbújt, majd újra kikukucskált.
És mindez csak a kezdet volt. Az a lehetőség, hogy egy családnál, ráadásul a törzsfőnök családjánál lakhattunk, mindent vitt. Belepillanthattunk a napi rutinba, hagytak minket segíteni főzéskor, vagy amikor kertbe mentünk, megmutogatták mi hogy van, és még családi gyűlésen is részt vehettünk. Arról nem is beszélve, hogy bármit kérdezhettünk, mindenre választ kaptunk a szokásoktól kezdve a törzs ügyein keresztül a családi pletykákig mindenről volt szó. Mindeközben kiváncsiak voltak ránk, Magyarországra, a történelemre, szokásainkra és ételeinkre is.
Felejthetetlen élmény volt belepillantani egy olyan életmódba, ahol a 3 éves gyerekek fél méteres machetével rohangálnak, ahol az áram hétvégi prvilégium, esővizet használnak mindenre és tüzet kell rakni minden főzéshez, ahol gyerek nem marad soha árván, mert mindig van valaki, aki befogadja és felneveli becsülettel, ahol nem panaszkodnak az emberek, mert értékelik, hogy megvan minden napra a betevő falat, ahol a rohanás fogalma nem ismert, (úgy ahogy a 8 óra munka 8 óra pihenés sem), ahol kavat isznak alkohol helyett, hogy ne legyenek agresszívak, hanem csak ellazuljanak, ahol minden faluban más nyelven beszélnek, ahol semmit nem tukmálnak az emberre, ahol az emberek ki szeretnének jutni Ausztráliába és Új-Zélandra, de nem azért, hogy ott éljenek, hanem hogy pénzt keressenek, amiből gimnáziumba járathatják gyerekeiket odahaza, ahol nyugodtan kint hagyhatod a tengerparton a holmijaidat, mert senki nem fog hozzányúlni és ahol a tradíciókat megtartják, de mindemellett végtelenül  kiváncsiak és nyitottak a nyugati világra.
Amikor ezeket az embereket látod, nehéz elképzelni, hogy nem is olyan rég még embert ettek :)
A következő 2,5 hét eseményei az itt szerzett felejthetetlen élményeinket, tapasztalatainkat írják le. Nem lesz egyszerű mindenről beszámolni, mert bár kevés dolgot csináltunk, mégis annyi minden történt velünk. :)
Fantasztikus volt.
comments