2012. május 12., szombat

Naplo, 2012. majus 12.

A tegnap leszervezett buvarkodasra en elegge ra voltam izgulva. Jott is ertunk a kocsi, jo Vanuatusan 7:30 helyett 7:55-kor. En anno a buvarigazolvanyom Ausztraliaban csinaltattam es eleg vicces volt, hogy a regisztracional mar ugy udvozoltek, hogy ja ja ismerik a buvarmerster, aki vizsgaztatott. Mondjuk neki mar a tobbedik magyarral is meg kellett birkoznia, mert Koma Zoli is nala csinalt igazolvanyt :)

A merules maga nagyon jo lett volna latvanyilag, de nekem sok problemam akadt. A szemuvegembe allandoan befolyt a viz es alltalaban tul sok levegot szoktam hasznalni, most is igy volt. No, azert nem akarom halalra panaszkodni magam, mert sikerult tobb mindent is latnunk. Ket kis kb 3 decis capa ott pihet az egyik korall alatt, mig messzebb egy teknos uszott. Zsuzsi nagyon lelkes is lett, utana is akarta vetni magat, hogy majd egyutt usznak, a buvarmesternek kellett visszafognia, hogy na ezt nem kene. Mar tegnap elott is emlitettem a korallokat, es most is kiternek rajuk kis foldrajz leckem kereteben :) Szoval a csendes-oceani szigetek nagy resze vulkanikus eredetu sziget, raadasul ugy, hogy az Indo-Ausztral es a Csendes-oceani lemez talalkozasanal kitornek a vulkanok. Az Indo-Ausztral lemez eszak nyugat fele mozog es a vulkanokat ennek megfeleloen viszi is magaval. Ezeknek a szelen kezd kialakulni egy kor alaku reef, azt hiszem zatony magyarul. A lenyeg, hogy a vulkant viszi a tektonikus mozgas eszak nyugat iranyba az egyre melyebb vizek fele, es kezd lesullyedni, a korulotte levo zatony meg ott marad, mit egy ket koncentrikus kor. A kulso zatonyon belul gyonyoru turkiz kek viz van, a korallok maguk meg valoban fantasztikusak. Az egyik dolog, amiert nagyon szeretek buvarkodni, hogy ott vegre semmi masra nem kell figyelni, csak a termeszetre. Nincs pofazas, es nem kell a kameraval sem bibelodni. Ennek megfeleloen mondjuk kep sincs most nektek :)

Az elso merules utan rendbe szedtem a maszkomat es a masodik merulesre mar minden rendbe jott. Nagyon gyonyoruek voltak a kis, kb egy-fel centis halak is. A kis Nemok, azaz bohochalak odajonnek. Ez ugy nez ki, mintha kivancsiak lennenek az emberre, de igazabol arrol van szo, hogy a teruletuket vedik. Voltak meg vitorlashalak meg szines halak (eddig terjed a tengerbiologus tudasom).

A meruleseknel mindig kerdes, hogy hogyan viselkednek az oktatok, es itt megint csak azzal szembesultunk, hogy iszonyat kedvesek voltak. Tobbek kozott azert is, mert amikor elrontottunk valamit, olyan hangsullyal mondtak, hogy hogyan meg smint kell csinalni, mint aki csak ugy mellesleg megjegyzi. Ez ugye olyan is lehet, hogy le se sz*rjak vagy folenyesen elmondjak, hogy ezt mar tudnunk kene.

A merulesek utan kimentunk a piacra, hogy ismet magunkba toljunk egy jo kis lap-lap-ot. Sajnos most csak csirkes volt, es nem is volt annyira tuti. 


Beugrottunk meg a boltba es vettunk kajat magunknak par napra. Visszamentunk a szallasunkra es tovabb lazsaltunk, illetve blogot irtunk. Este fele jott egy ausztral csoka, hogy ugy tudja, hogy a szomszedban a Bank szigetekrol levo torzs fog eloadast tartani. A bankosok ugye eleg sok szovicre ad okot, ezt most kihagyom. El is mentunk Zsuzsival es nem mondom egesz jol elszorakoztunk a tancbemutaton.. Jo jo, turistas, de akkor is erdekes volt. Van is egy kiraly videom, de meg nincs feltoltve youtubre. Addig mutatunk par kepet




comments