2012. május 20., vasárnap

Napló, 2012. május 20.


A vasárnap az a templom napja, és már korábban is hallottuk a német sráctól, hogy milyen érdekes volt, így aztán készültünk rá. Az egészből persze nem lett semmi, amit mi nem nagyon értettünk, hogy miért, de a lényeg az, hogy a hagyományos lap lap készítése lett belőle. Nagyon örültünk, hogy mi is részt vehettünk rajta és Melanie iszonyat jó fej módon irányítgatott minket, hogy mit hogyan csináljunk. Mondjuk persze fullra úgy kezelt minket, mint a gyerekeket, vagy még talán úgy se. Ezt azért mondom, mert Julie, aki három éves már egy kb 60 centis matchetével játszik, és mindenben segítenie kell. Mi túl nagy fegyvert még nem kaphattunk. A konyhatündérek részére a lap-lap receptje a következő:


Hozzávalók sok főre:
több kg zöld főzőbanán
3 kókusz
sértetlen banánlevelek
egy nád szerű fa háncsa, spárgával helyettesíthető
3-4 nagy csokor szigetkáposzta, spenóttal vagy más salátával helyettesíthető
kövek
Csemegeként kerülhet bele hús, hal, ami az általunk olvasott törikönyv szerint emberhússal helyettesíthető, megnevezése „speciális laplap”
Elkészítési mód:
A félbevággott banán beljsejét egy kanállal kikaparjuk, ezt egy vájlingba tesszük, állni hagyjuk. Ez lesz a töltelék. A kókusztejet előkészítjük. Ehhez veszünk egy érettebb, de még nem kikelt kókuszt (szupermarketben kapható, vagy Vanuatun megrázzukk a kerti fát). A leháncsolt kókuszt machetével félbevágjuk. ezek után a fehér húsát egy fűrészes szélű lemezzel kikaparjuk. A kókusreszeléket többször jól átmossuk vízzel, leszürjük. A folyadékot tűzhelyen összesűrítjük, félretesszük. Ez lesz a szósz. A szigetkáposzta leveleit három csoportra válogatjuk. A leveleket külön választjuk, a fás szárat kidobjuk, a zsenge szárat megtartjuk. A zsenge szár lesz a „hús” a laplapban, ez hússal helyettesíthető, de mi nem tettük.
Ássunk egy gödröt és tegyük bele a kövek kétharmadát. Amikor a gödröt a kövek ellepték a kókuszháncsot valamint a kókuszhéjat gyújtósnak használjuk,  és fával tüzet rakunk. A tűzre dobjuk a kövek harmadát.  
Amíg a tűz ropog, elkészítjük a laplap burkát. A nádunkat leháncsoljuk  és hat darab 2 cm széles, 2 méter hosszú kötelet készítünk. A köteleket kiterítjük a földre és mint hat darab átló, egymásra helyezzük, ezzel fogjuk a laplapot összekötni. A dárdahegy alakú banánleveleket hegyével kifele kör alakba rendezzük a köteleken, majd több soron keresztül egymásra pakoljuk, hogy egyre nagyobb kört kapjunk. Amikor kész vagyunk a külső banánlevelek végét maguk alá hajtjuk. Az így kapott banánlevél korong széle fölfelé áll, nem folyik ki majd a töltelék. Ez lesz a burok, amiben sül a laplap. Amikor ez kész a banánlevelek közepére elrendezzük a szigetkáposzta leveleinek a felét. 


Erre ráöntjük a zöldbanán masszát. Ezt leöntjük a kókusztejjel, valamint zsenge szigetkáposzta szárakkal megszórjuk. Sózzuk, borsozzuk. A tetejét ismét beborítjuk szigetkáposzta leveleivel. A szigetkáposzta levele tulajdonképpen egy válaszfal a banánlevél és a töltelék között. Ezek után már csak össze kell csomagolnunk a laplapot. 

Az alulra hajtott banánleveleket visszahajtjuk és ráhajtjuk a szigetkáposztával befedett masszára. Mikorra teljesen befedtük, kötelek végét összekötjük. Ha jól dolgoztunk egy nagyobb korongot kell hogy kapjunk.Belül zöldbanánpép, szigetkáposztaszár és kókusztej van, amit szigetkáposztalevél vesz körül, amit banánlevél vesz körül, ami a spárgával össze van kötve.



Amikor kész a laplap korong, a tüzifánk elégett, a köveink felforrósodtak. A köveink felső harmadát lepakoljuk. Óvatosan rátesszük a laplapot, majd a félretett forró köveket a laplap tetejére tesszük.



Sütési idő 75 perc, a burokban sült laplap összeáll, de nem szárad ki. A banánleveleket lehántjuk, pizzaszelet alakokat vágunk körből. Tyúkúslevessel, vagy magában fogyasztjuk. 
A tyúkhúsleves készítése egyébként vicces volt, mert azt hitték, hogy sokkolva leszek attól, hogy egybe látok csirkét, de amikor szóltam, hogy a lépet azért ne dobjuk már ki, akkor világossá vált, hogy nem amcsik vagyunk, láttunk már csirkét egyben is. Ebéd után úgy gondoltam nekiállok egy kicsit olvasni, de közel sem volt ez olyan egyszerű öt gyerekkel. No nem azért, mert hangosak voltak, hanem azért, mert borzasztó kiváncsiak voltak, arra, hogy mit olvasok. Ez egy Vanuatu törikönyv, mondjuk ne képzeljünk el valami lexikont, 150 oldal, és 1980-al véget ér. A gyerekeknek nagyon érdekes voltak viszont benne a képek, így végig kellett lapozni a könyvet. Vili is odajött, főleg amikor elkezdtem hangosan felolvasni a könyvből.



A nap másik közös eseménye volt, mikor a színes filctollakat átadtuk a gyerekeknek füzettel. Örültek neki nagyon főleg a kicsik.



Nem sokat haladtam, majd este a kis bungalowban, gondoltam én. No persze ebből nem lett semmi. Amikor benyitottam a lakásukba, akkor vagy 15 ember ült körbe egy fekete fehér TV-t és DVD-t néztek, miközben kint ment a generátor, amiről ment az áram, elvégre vasárnap van. A lakást azt hiszem még nem írtuk le, de egy beton lakást képzeljetek el, fémlemez tetővel. A belső  díszítés szines sarongok és fényképek vagy képeslapok, amiket mások küldtek nekik. Na és akkor a film! Az naaagyon durva volt, a címéből is lehet következtetni: Super love! Én először azt hittem Vanuatun játszódik, de Rachel, aki úgyszintén a szobában kuporgott késöbb felvilágosított, hogy valószínűleg Nigéria. Az alaptörténet egy Hamupipőke story, tündér és varázslat nélkül. A herceget úgy képzeljük, hogy van fuxa és farmerja. Az egész képi és hangi megvalósítása a filmnek egy az egyben olyan, mint a gimis királyvideónk volt 2000-ben. A különböző karakterek hangja más más hangerővel szól, a kamera remeg és a színészi játékot jól leírja, hogy amikor amikor a herceg azt mondja, arra gondoltam, akkor a hüvelykujjával a halántékára mutat. Ez persze nem akadályozott meg senkit sem a szobánkban (gyerekekeket felnőtteket beleértve), hogy időnként előre mondják a mondatokat... felejthetetlen élmény! 
comments