2012. május 11., péntek

Naplo, 2012. majus 11.

Ma mar nincs lebecolas, el kell inteznun jo par dolgot. Elsokent utana kell jarnunk, hogy hogy jutunk el Epire, arra a szigetre, ahol hosszabb idot szeretnenk eltolteni. Aztan pedig nehany dolgot be is kell szereznunk, mint pl syunyoghalo, buvarszemuveg, stb.
Azert reggel meg belefert, hogy usszunk egyet a korallok es halak kozt. Dagaly volt, igy pont megfelelo volt az idopont, hogy bemenjunk. Bar eleg nagyok voltak a hullamok, igy en kicsit be voltam tojva, hogy ha pont nalunk csapodik be, akkor odacsap a korallokhoz, de vegul sikeresen bejutottunk es kifele se volt semmi gond. Bent pedig egyszeruen gyonyoru volt. Hatalmas es kulonbnel kulonb fele korallok folott uszkaltunk, lelegzetelallito volt. Tibi talalt egy csudiszep kek tengericsillagot, ami volt vagy 20 cm, es nekem nagyon tetszett. De persze a halak is szepek voltak :-)
Uszas utan napoztunk meg egy keveset, aztan del korul bementunk a varosba busszal. Eloszor a piacot vettuk celba. Hat az valami fantasztikus volt. Minden tele kulondozo gyokerekkel, gyumolcsokkel, zoldsegekkel, es a pultok mogott teljes nyugalomban ucsorognek a nok es gyerekek. Egyatalan nem ugy tunt mintha nagy erokkel probalnanak eladni nekunk barmit is. Ha szerettunk volna valamit venni, akkor ugy kellett odaszolni az arusnak, hogy szeretnenk fizetni. Az utikonyv irta, hogy itt nem szokas alkudni, igy ezzel nem is operaltunk, de ezzel osszhangban mindennek ki is volt irva az ara. Mokas volt, mert volt amikor magara a gyumolcsre irtak ra filccel, hogy mennyibe kerul. Nagy kulonbsegek az arakban egyebket nem is voltak.






Az egyik fenypontja a piacnak az a sav volt, ahol laf lafot arultak. Ez egy elkeszitett etel, ami ugy nez ki, hogy fott gyokerekbol csinalnak egy masszat, es arra tesznek kulonbozo dolgokat. A vegen az egeszet becsomizzak egy bananlevelbe. Mi egy poliposat probaltunk, es nem bantuk meg, naggyon finom volt. Ilyen jo polipot meg nem ettem.




A piacon lehetett friss halat es rakot is kapni, a rakok ossze voltak kotve egy csomagba, de mozgott a labuk.



Ilyen piacot meg nem lattunk. Iyen boseges valasztekot mar igen, de olyat, ahol mindezt ekkora nyugalomban aruljak, meg nem. Az is erdekesseg, hogy itt naprol napra valtozik a kinalat, ugyanis megvan, hogy mikor melyik szigetekrol vannak itt az arusok. Nyilvan a hajok erkezesetol fugg.

Miutan kipiacoztuk magunkat, elmentunk a turist office-ba, ahol megtudtuk, hogy 3 hajotarsasag van akik mennek Epire, az egyik hetfon, a masik kedden, a harmadik pedig szerdan indul. Az aruk egyforma, 5500 vatu. Az egyik pont bent is allt a kikotoben a piac mellett, igy azt meg is kerdeztuk mikor megy, azt mondtak kedden indulnak, reggel 9-10 korul jojjunk ide es akkor tudunk jegyet is venni.
No ezzel is beljebb vagyunk. Most mar csak azt kellett eldontenunk, hogy repuljunk-e, vagy hajozzunk. A repcsi az szombaton jar, igy azzal hamarabb ott vagyunk, viszont dragabb, es hajozni meg amugy is nagyobb fun lenne. szoval vegul a hajonal maradtunk, de meg azon voltunk, hogy kideritsuk melyik megy hetfon. De ez most meg raert. Az biztos, hogy hetfoig mindenkepp maradunk.
Igy azzal folytattuk utunk, hogy megerdeklodtuk a buvarkodast. Be is neveztunk holnap reggelre egy csomagra: hajoval visznek ki minket es kettot merulunk.
Aztan bejartuk a kinai negyedet, ahol vegul sikerult vennuk jo aron buvarszemuveget, szunyoghalot, meg flip-floppot nekem, mert mar elhasznaltam a panamai peldanyt. Az egyik boltba belepve azt lattuk, hogy mindenki egyiranyba nez. Beljebb jutva lattuk csak, hogy egy kis tv van ott, es azon megy egy szappanopera. A fel utca a boltban volt, es korusban sohajtztak es drukkoltak a foszereplonek. Nagyon vicces jelenet volt. Mi meg csak fejlehuzva mertunk kozlekedni a boltban, nehogy kitakarjuk a tv-t. Egyik csokara ra is szoltak, hogy alljon mar arrebb.


Tibi beiktatott meg egy fodraszt is, ahol egy fulop-szigeteki no nyirta meg. En mar csak arra erkeztem, hogy egy gillette pengevel vakargatja Tibi fejet.
Hatra volt meg egy nagyobb bevasarlas, ugyanis kajabol is fel kellett meg tankolnunk a tobbi napra. A vegere ugy neztunk ki mint a malhas szamarak. 
Meg is viselt minket ez a nap, elegge turelmetlenek es ingerlekenyek lettunk a vegere, igy nagyon jol esett visszaerkezni Blue Pangoba, es elheveredni.
comments