2012. május 24., csütörtök

Napló, 2012. május 24.


Reggeli után Tibi olvasással próbálkozott, én meg kötögettem. Igen, ez tudom furán hangzik nálam, mert nem én vagyok a legnagyobb bütykölős és kézimunkás, de Új-Zélandon lehetett kapni alpaca  fonalat (ez egy láma fajta Dél-Amerikából, amit ott tenyésztettek), ami nagyon puha, így gondoltam nekiállok kötni belőle sálat. Ott még ez nem is tűnt olyan furának, de itt a szigeteken 30 fokban mindenki csodájára járt, hogy mi a szöszt csinálok. Melanienak nagyon megtetszett a kötés, ő is meg akarta tanulni, így tartottunk egy kis bütykölős kurzust. Nagyon élvezte, és egész gyorsan bele is jött.



Már korábban mondtuk nekik, hogy szóljanak ha mennek a kertbe, mert szívesen megnéznénk. Tegnap Joe és Jocelin voltak is, de ők azt mondták, hogy aznap egy olyan kertbe mennek, ahova meredek az út, így szerintük ne oda menjünk, hanem majd egy másikba. Nem tudom, hogy mit gondoltak rólunk, azt biztos nem, hogy pár hegyet már megmásztunk, de az is lehet, hogy csak kettesben akartak lenni, így nem is nagyon erőltettük a témát. No de ma Melanie mondta, hogy mennek Willievel a kertbe, és mehetünk velük ha szeretnénk. Mi nagyon lelkesek voltunk. Velünk jött a legidősebb fiú Elison, és a kis 3 éves Julie is. Mindenkinél volt egy machete (Julienál is), csak nálunk nem, mi nem kaptunk.



A kerthez kellet egy kevest gyalogolni, fenn volt a hegyen, de közben néhány helyen gyönyörű kilátás fogadott minket.  A kertet úgy kell elképzelni, hogy az erdőben, kókuszpálmák és egyéb fák közepette van egy kisebb leégetett terület, ahol főként különböző gyökereket ültettek el: tárót, yamot, maniokát, de van banán, káposzta, meg némi paradicsom is. Mi most azért mentünk a kertbe, hogy szép yamokat ássunk ki és vigyünk haza, ugyanis vasárnap lesz a háladási ünnepség, ahol minden család bead a közösbe valamit a kertjéből, és azt majd a templom eladja. Ahogy Willie mondta, a kiválasztáshoz jobb ha Melanie is jön, mert ha ő csinálná egyedül, abból biztos baj lenne :)



Willie neki is állt ásni, mi meg figyeltük a technikát.






Persze mondtuk, hogy bármit segíthetünk szóljanak. Tibinek mutatott is Melanie egy yamot, amit elkezdhetett kiásni. Nagyon jól ment az elején, már jó sok kilógott a yamból, amikor Tibi megkisérelte kihúzni. No ekkor történt a baleset, mert eltörött a yam. Tibi hatalmas bocsánatkérésekbe kezdett, de Melanie csak röhögött. A gyerekeknek is nagyon tetszett a story, így Tibi elég gyorsan megkapta a Yambraker becenevet, és jópárszor elmesélték hogy is történt az eset, persze mindig hatalmas röhögések közepette.
Azért ettől a balesettől még nem riadtak meg, én is segíthettem egy kicsit, mi Melanieval banánleveleket gyűjtöttünk, ami a laplap egyik alapanyaga.


Utána Tibi Willivel meg a gyerekekkel tüzet rakott, ugyanis az erdőirtás nagy feladat. Itt nema kis gazokkal kell megküzdeni, hanem a hatalmas dzsindzsával, ugyanis itt minden nagyon gyorsan nő, és nem egyszerű tisztán tartani a kertet. Mielőtt itt mindenki szívéhez kap, hogy micsoda erdőirtás folyik itt, megnyugtatásként mondom, hogy igen kis területek leégetéséről van itt szó, nem ipari méretekről. A szigetek pedig eléggé ritkán lakottak, így a teljes lakosság kertje sem jelent nagy veszélyt.



Mi eközben Melanieval kókuszt nyitottunk (azaz én felszedtem, Melanie meg kinyitotta macsetéjével), és megittuk. Volt olyan kókusz is, ami már felszívta a vizét, ezt jaminated coconutnak hívták, fogalmam sincs mia magyar neve. Tibinek nagyon ízlett, de én túl édesnek találtam.
Miután mindennel megvoltunk Meladnie hónom alá csapta a banánleveleket, Tibi meg megkapta a törtött yamot és elindultunk hazafelé.




Mikor visszaértünk mi még elmentünk úszni egyet, de ma se láttunk dugongot. Úszásból visszatérve már ment a vacsorfőzés, és azzal a hírrel fogadtak minket, hogy egy újabb pár érkezett, 4 éjszakát fognak itt aludni. Egy francia srác és egy finn csaj. Danieltől (a svájci okoska srác a bungalóból) hallottak róla, ő mondta nekik, hogy jöjjenek ide, mert milyen jó szállás. No mi puffogtunk is magunkban egy nagy adagot, hogy hogy lehet ilyen idióta ez a Daniel gyerek, hogy tudja hogy mi itt vagyunk, és ránkküld mégegy párt.
No de szerencsére legalább jófejek voltak. Anna és Marius, mindkettő tengerbiológus.

Ma kava nap volt, de Anna nem érezte túl jól magát, így csak Marius, Willie, Tibi meg én mentünk le. Még Nicaraguában vettünk szivart, és Tibi most abból egyet odaadott Willienek, aminek nagyon örült. Mi is elszívtunk egyet, igazán jól ment a kavához.
comments