2012. június 11., hétfő

Napló, 2012. június 11.


Hétfő van, így ma intézkedünk. Tervünk az az, hogy Kutában maradunk pár napot, egészen pontosan 15-éig, amikor is Tibi Anyukája megérkezik. Meglátogat minket 3 hétre, és vele búvárkodni megyünk a Komodo Nemzeti Parkba. Addig meg elintézzük a vízumhosszabbításunkat, ugyanis érkezéskor csak 30 napos vízumot adnak, így külön kell intézni a plussz 30 napos hosszabbítást a bevándorlási hivatalnál. Kuta ilyen szempontból ideális, mert közel van a reptérhez, ami mellett van a hivatal is. No meg egyben szörfparadicsom, így unatkozni se fogunk.
Most hogy hétfő lett, neki is vágtunk reggel, hogy időben odaérjünk a hivatalba. Ezzel nem is volt gond, vettünk adatlapot, kitöltöttük, lefénymásoltattuk az útlevelünket vízumostul, és vártunk. Hamarosan megjelent egy nő, akitől csak meg akartuk kérdezni, hogy most mi is a teendő, de ő már intett is nekünk, hogy üljünk le, és adjuk a paksamétánkat. Így kerültünk véletlenül a sor elejére. No de nem is húztuk sokáig az időt, mert hamar kiderült, hogy nem veszik be a kérelmünket, mert túl korán adtuk be, csak a 30 napos vízum lejárata előtt 7 nappal lehet elkezdeni a kérvényezést. Ez meg kell hagyni elég érdekes koncepció, főleg, hogy egy hétig tart a hivatali ügyintézés. Eléggé arra irányul, hogy ne tudd magad intézni, kénytelen legyél irodák szolgáltatását igénybe venni plussz pénzért, ugyanis ők el tudják intézni hamarabb is, nem csak az utolsó hétben. De nyilván ezekkel a hivatali hülyeségekkel nem igazán lehet mit kezdeni, így visszabattyogtunk Kutába.
Összepakoltuk cókmókunkat, és közben igyekeztük még elintézni netes teendőinket, pl képeket feltölteni, blogot tölteni, stb. Ugyanis a következő szállásunkon nem lesz már wifi. Ez persze azért nem olyan vészes dolog, mert vannak bárok ahol ingyen lehet fogyasztáás fejében hasznáni a wifit, meg vannak internetezős helyek is.
Miután átköltöztünk mentünk is a partra, mert ma már szerettünk volna szörfözni. Tegnap találtunk egy szörfös srácot, aki szimpi volt, így most egyenesen hozzá mentünk. Alkudoztunk vele egyet, és végül megállapodtunk 400e Rp-ban kettőnkre két órás oktatásra, plussz hogy utána használhatjuk még a deszkát egy órát. Egyelőre még fogalmunk sincs az árakról, de tegnap mikor Ricsivel arról beszéltünk, hogy mik lehetnek a tényleges árak mondott egy olyat, hogy ő tud valakit aki kettőnket 400e-ért oktatna két órára, és az jó ár. Fene se tudja, mi most ennyiért mentünk.
Ade, az oktatónk abszolút jó fej volt. Az alapokkal kezdte, de nem tökölt sokáig egy résszel, ha látta, hogy megy. Tibinek jóval jobban ment mint nekem, meg bátrabb is volt a hullámokkal, így őt hamarabb beküldte, nekem meg tovább segített. Sokat segített, hogy azokat is elmondta, hogy mit kell csinálnod, ha egy hatalmas hullám épp ott csap be, ahol vagy, vagy hogy tudod a hullámokon átküzdeni magad. Nekem ez nagyon jól jött, mert azért én be voltam tojva a nagy hullámoktól és jó volt látni, hogy van esély :)
Két óra szörfözés után viszont teljesen kipurcantunk, így bár Ade bíztatott minket, hogy gyakoroljunk még abban a plussz egy órában, mi csak hevertünk a parton mint a döglött halak.
Este vacsi után úgy gondoltuk kipróbáljuk a halpedikűrt, amikor is egy akváriumba lógatod a lábad, miközben kishalak nyüzsögnek körülötte és rágcsálják a lábadat. Vicces, kicsit csikis. Egy kis félreértés miatt előtte kaptunk egy lábmasszázst is, ami viszont nagyon jól esett így egy csöppet sem bántuk. Közben beszélgettünk a masszírozó lánnyal és sráccal, akikről kiderült, hogy 16 évesek, és sose jártak suliba. 3 éve dolgoznak itt és munka során tanultak meg angolul, ahogy a vendégekkel beszéltek. Mi csak hüledeztünk, hogy tényleg nem jártak suliba, mert azért nem gondoltuk, hogy még általánosba se jártak. De mint mesélték fizetni kell a suliért már általánostól kezdve, így sokan nem engedhetik meg maguknak. Írni, olvasni pedig a szülőktől, barátoktól tanulnak meg ezek a gyerekek. Teljesen le voltunk döbbenve. Kb 900 Ft-ot keresnek egy nap, délelőtt 10-től éjfélig dolgoznak. Haza évente kb 1-szer jutnak, amikor elég pénz gyűlik össze nekik. Mindemellett ezek a fiatalok nagyon kedvesek és jó fejek voltak, szerények, és nem tolakodóak. Nem panaszkodtak, csak a kérdéseinkre válaszoltak.
Ezek után már nem sokat bóklásztunk, eltettük magunkat holnapra, hiszen holnap is megyünk szörfözni, ha még élünk.
comments