2012. június 1., péntek

Napló, 2012. június 1.


A mai nap tehát a merülés napja, és ez nem is akármilyen merülés, hanem a világ legnagyobb roncsához/ba való merülés. Ez pedig nem más mint a President Coolidge, amit az amcsik építettek és a második világháborúban az amcsik el is süllyesztettek... nem tévedés :) 



A Coolidge egy óceánjáró hajó volt, abban az időben a legnagyobb, és amikor kitört a háború (mármint az amcsiknak, nem Európában ;) akkor a Coolidget átalakították, katonai hajóvá. Mivel a Solomon szigetek nagyon közel voltak (nekem ez eddig nem mondott semmit, de ha azt mondom, hogy Guadalcanal, akkor gondolom már több embernél jön az aha...), ezért az amcsik itt Santon egy hatalmas katonai bázist hotzak létre. Na ide jött a Coolidge teljes legénységgel és ki is akart kötni. Ugyanakkor az amcsik el is aknásították a saját kikötőjüket a japánok ellen. Akár hiszitek, akár nem a kapitány (aki egyébként egy civil kapitány volt) véletlenül rosszul kerülte meg egy szigetet és rákormányozta a hajót az egyik aknára. Bumm, fel is robbant, megölve egy matrózt, és el is kezdett süllyedni. A kapitány ezek után, hogy megmentse a hajó rakományát rákormányozta a homokpadra a hajót, de az elsüllyedt szőrőstül bőrőstül, hogy egy jó képzavart tegyek a mondandómba. Aki most azt gondolja, hogy „ekkora barmot”, azoknak elárulom, hogy minden emberi számítás szerint nem az ő hibája volt, hanem nem kapott civil kapitányként elég infot... mondjuk arról, hogy hol van egy akna :) A matrózon kívül csak a rangidős tiszt halt még meg, aki hősiesen kimentett egy bent rekedt csoportot. A hajó maga 200 láb hosszú és az orra azt hiszem 26 méteren van a fara meg talán 70 körül van. Ez azért vicces, mert mi elviekben 18 méterig merülhetünk, roncsba meg pláne nem mehetnénk, de hogy finoman mondjam, itt ezt nem veszik túl komolyan. Megnyugtató, hogy búvársuli főnöke Alan (nem elirás) 20 ezerszer merült már ehhez a roncshoz 1969 óta. Szerintem ez mondjuk sok, de ő tudja :)
Én mondjuk csak két merülést terveztem, de Zsuzsi még a másodikkal is szkeptikus volt. Elég viccces volt a díszes társaság, mert rajtunk kívül csak angolszászok voltak: angol, ausztrál, kanadai, kiwi, jó hogy nem volt még ír meg búr... Rex a mi kis vezetőnk kint, a hajó térképén mutogatta, hogy hogyan fogunk merülni először a csúcshoz, aztán az első tárolóhoz, aztán a horgonyt látjuk majd, aztán második tároló, aztán cápaketrecek (ezt azóta sem értem), aztán meg a taton lévő promenád. Csak hogy adjak egy kis perspektívát az második tárolóban dzsippek voltak!



A merülés számomra eddigi legjobb merülésem volt. Nagyon durva volt, egyrészt 35 méter mélyig mentünk le, másrészt fantasztikus dolgokat láttunk. Többek között egy hatalmas murénát, egy akkora hajót, amitől Zsuzsi azt mondta, hogy nagyon nagyon picinek érezte magát, gázmaszkot, korallal benőtt karomnyi töltényeket, puskát, mosdókagylót vagy mondjuk teljesen összeomlott kocsikat egymás hegyén hátán. A merülés alatt végig a hajó oldalánél és tatján voltunk, a hajó a bal oldalára fordult mikor elsüllyedt.



Nem volt kérdés, megyünk délután is. Ebédre találtunk itt egy francia pékségnek csúfolt vanuatui pékséget ahol csak kenyér volt, de az friss még meleg. Ehhez vettünk egy egész doboz Philadelphia sajtkrémet (ez már város ám, van itt minden!). Olvastunk Indonéziát (most sikerül utunk során először előre olvasnunk) aztán már indultunk is vissza. Most is 35 méterre merültünk, de hogy fokozzuk az izgalmakat, most már zseblámpát is vittünk. Nem véletlenül, most bementünk a hajóba! Ez most már durván izgalmas volt. Volt olyan, hogy kb méteres lyukon kellett átúszni és teljesen a hajó gyomrában  voltunk.


Zsuzsi mindig mindenhova beveri a fejét, a Coolidge-t sem hagyta ki :) Épp emelkedtünk mikor nekiment egy keresztbe lévő rúdnak, de nem kell megijedni, a hajó jól van. A egészségügyi szoba volt a célunk (nem ezért) és valóban fantasztikus volt, többek közt volt össze nem tört üvegekben jód, meg valami fehér por, talán sebhintőpor, valamint különböző fiolák. Ezeket mind le lehet venni a polcról és mind teljesen koszos, kagylós, stb. A mostani merülés is hatalamas élmény volt. Most nincsenek saját képek, hisz nem tudtam lent fényképezni, de nem gond, hisz többek között ez is királyság a búvárkodásban, hogy nem kell a kamerával bíbelődni. Ellenben a búvársulitól kaptunk képéeket, ezeket látjátok itt. Ja, majd el felejtettem, láttunk egy ugyanolyan csíkos kígyót, mint Epin azzal a különbséggel, hogy ez kb két méter volt, és vízben még nagyobbnak látszott. Kijövetel után eldöntöttük, hogy holnap is jövünk.
A merülés után megvettük a jegyünket vissza a fővárosba Vilába kedd reggelre. Valamint olvasgattunk meg blogot írtunk.
comments