2012. június 27., szerda

Napló, 2012. június 27.




Reggeli közben megbeszéltük hogyan tovább. Azt terveztük, hogy Labuanbajoból keletre indulunk Bajawába, ahonnan tradicionális falvakba lehet ellátogatni. Onnan pedig a Kelimutu vulkánhoz megyünk, ami kelet-nyugat irányban kb a sziget felénél van. Innen pedig vissza repülünk Balira. Repjegyünk még nem volt, így azt még el kellett intézni indulás előtt, no meg sofőrt is kellett szereznünk aki végigvisz minket Floresen. Mivel most 4-en utazunk együtt, sokkal olcsóbb kocsival menni, és itt elég bevett szokás az is, hogy a kocsihoz adnak egy sofőrt, ami még ráadásul elég kényelmes is. Reggeli elintézendők között volt még a búvárfizetés és pénzfelvétel, mert időközben sikerült Zsuzsi kártyáját is aktiválni, meg Zita is magához vette a sajátját. :) Zitának még további repjegyeket is kellett foglalnia, ugyanis ő június 6-án válik el tőlünk Jáván, és megy onnan tovább Sumátrára. Volt teendő bőven, így neki is estünk.
A szemben lévő internetes helyen szerencsére lehetett repjegyet intézni, így én odamentem feltérképezni a helyzetet, míg a többiek mentek intézni a pénzügyeket. Most Zita kártyáját tiltotta le a bank, de szerencsére egy telefonnal sikerült újra aktiválni. A repjegyek körül az volt a kavarc, hogy abból a városból, ahonnan terveztük a visszautat Balira nem volt szabad hely akkorra, amikorra szerettük volna. Most elég kötöttek voltunk a napokat illetően, mert Zsuzsi repülője 3-án indult Baliból haza, Zitának pedig 6-án kellett továbbrepülnie Jáváról Sumátrára, mert ott találkozót beszélt már meg egy barátnőjével. Addig pedig még sűrű volt a látnivalók listája. De szerencsére Zitának remek ötlete támadt, Kelimutuhoz viszonylag közel van egy másik város is ahonnan lehet repülni. No onnan már találtunk jegyet, így azt meg is vettük. Közben még Zitának ezer variáció kavargott a fejében, hogy honnan is repüljön tovább Sumátrára, ami azért okozott gondot, mert ehhez kellett igazítanunk a Bali-Jáva repjegyet is. Tibiből ekkor előjött tanácsadó énje és  strukturálva a problémát gyorsan ki is lyukadt a megoldáshoz. Ennek eredményeképp Zita megvette  a jegyét Yogjakartából (Java) Medánba (Sumatra) 6-ára, és megvettük közös jegyünket is Denpasarból (Bali) Surabayába (Java) 3-ára.
Huh, ezzel is megvagyunk. Közben Tibi az utcán kinézett egy srácot egy kocsiban, és megszólította, hogy ő sofőr-e. Az volt. Beszélt vele pár szót és szimpatikus lett neki. Főleg azért, mert mikor mondta neki Tibi, hogy három nővel utazik, a srác haverja nagyon rákapott a dologra, és elkezdett poénkodni, de a kinézett srác leintette, és teljesen normálisan beszélt Tibivel. A kikiáltási ár 3millió volt 5 napra. Ebből Tibi próbált allkudni, de a srác nem engedett. Erre ő ott hagyta. Később én is beszéltem vele, nekem is szimpi volt, de továbbra se volt hajlandó engedni az árból. Végül ráálltunk és megállapodtunk vele.
Összepakoltunk, ebédeltünk, és indulásra készen odamentünk a sráchoz, akit Jimmynek hívnak. Ekkor viszont kiderült, hogy nem is ő lenne a sofőr, hanem egy másik srác, aki nem is tud angolul. Végül Tibi addig ütötte a vasat, hogy márpedig mi Jimmyt akarjuk, hiszen vele állapodtunk meg, hogy végül ráállt és ő jött velünk. Jimmy összeírt egy programot az 5 napra, de mi azt módosítottuk némiképp, és ragaszkodtunk is ahhoz, hogy közben is módosíthassuk. Ami fix volt, hogy 5 nap alatt Labuanbajoból elvisz minket Maumeréig.
Fenntartással kezeltük Jimmyt, de nem sokáig. Elég hamar kiderült, hogy jók voltak Tibi megérzései, és nagyon jófej srác. Az út során mutatott jó helyeket, de ott álltunk meg, ahol szerettünk volna.
Az út során láttunk sok-sok rizsföldet, és folyóban fürdő embereket. Az út nagyrésze szerpentinen vitt, de Jimmy csak úgy jellemzte, hogy olyan az út mint egy kígyó.




Ruteng nevű városig jutottunk ma. Itt a közelben vannak olyan rizsföldek, amik pókháló alakban terülnek el, de mivel hatalmas köd lett mire odaértünk nem láttunk belőle semmit. Jimmy azt igérte, hogy majd holnap ezzel kezdünk, reggel remélhetőleg tiszta lesz az ég.
Este a szálláskereséssel vetette be Jimy igazán a szívünkbe magát, hiszen arra számítottunk, hogy biztos majd valamelyik haverhoz visz minket jutalék fejében. De nem így történt, minket kérdezett meg, hogy hova szeretnénk menni, és csak akkor javasolt egy másikat, amikor az általunk választottból kifordultunk, mert nagyon nem jött be. És ekkor is csak úgy mondta, hogy „check first”, ha nem tetszik, megyünk máshova. Ez a jelmondata azóta szállóigévé is vált köztünk :)
Este egy helyi kajádában megvacsoráztunk, majd László nap révén Édesapámat hívtuk skypon. Nem volt a legjobb a net, de azért sikerült beszélni vele egy kicsit.


comments