2012. április 16., hétfő

Latin-Amerika, ahogy én láttam - Zsuzsi


Közel 4 hónapja érkeztünk Latin-Amerikába, első állomásként Costa-Ricába. Mindenkinek vannak elképzelései Közép- és Dél-Amerikáról az olvasottak, látottak alapján, hát nekünk is voltak. De mikor megérkeztünk arra döbbentünk, hogy teljesen más világba csöppentünk mint amit elképzeltünk. Costa-Rica sokkal fejletteb mint amit vártunk egy Közép-Amerikai országtól. Kitalálták maguknak, hogy ők az ökoturizmus országa lesznek, és eszerint is rendezkedtek be, minden e körül forog és meg kell hagyni igen jól. Az ország fantasztikus tájai és élővilága rendkívül változatos, főleg egy ilyen kis országhoz képest. De ettől függetlenül csodálatra méltó, hogy ilyen tudatosan tudtak erre építkezni. Szóval szerintem elmondhatjuk, hogy az első kultúrsokkunk az volt, hogy nem volt kultúrsokkunk.

Aztán nicaraguai kiruccanásunkkor már kicsit megnyugodtunk, hogy annyira mégse lőttük mellé ezt a vidéket, ott már az fogadott minket amire kb számítottunk. Szegény ország, ahol sok területen - pl a határon is - káosz uralkodik és az emberek egy része próbál ügyeskedni és így plusz pénzhez jutni. Itt már oda kellett figyelni, hogy nem akarnak-e átverni, és az alkudozás is sokkal jobban működött.

Panama, közép-amerikai kalandozásunk utolsó állomása újra nagy meglepetést okozott. Azt gondoltuk, hogy itt az élet főként Panama city körül forog, ezzel szemben azt láttuk, hogy ez az ország jóval több egy csatornánál és a köré épült városnál. Nemcsak hogy gyönyörű területei vannak, hanem színes kultúrájuk is.

Az embereket tekintve Costa-Rica szintén felülmúlta várakozásainkat. A ticoc (costa-ricaiak) rendkívül udvariasak, mindenki jólnevelt és kedves. Pura Vida (szószerint: tiszta élet, szabad fordításban: szép az élet) jelmondatuk, amit köszönésként és igazából bármikor használnak sokmindent elmond róluk. Nagyon tetszett nekünk, és hamar rá is kaptunk a Pura Vida életérzésre. Viszont valahogy mégis jobban megkedveltük a nicaraguai embereket. Nem voltak olyan udvariasak és életvidámak mint a ticoc, de nekem sokkal természetesebbnek tűnt a viselkedésük, kedvességük. És még őket is beelőzték nálam a panamaiak. Valószínűleg ott az is segített, hogy alig van túrista, így teljes érdeklődéssel fogadtak minket, nagyon segítőkészek voltak, és örültek, hogy megmutathatnak egy szeletet az országukból. Mindemellett számomra az volt a legcsodálatraméltóbb, ahogy a lakosság viseltetett az egyik indián törzs küzdelmei iránt. Annak ellenére, hogy már napok óta nem volt benzin vagy épp élelmiszer választék, és állt a forgalom, senki sem méltatlankodott, sőt büszkék voltak arra, hogy van egy indián törzs aki ki tud állni az érdekeiért.

Ebből a világból, ahol olvadoztunk az emberek közt, átrepülni Sao Pauloba egy kisebb sokk volt. Míg az előző helyeken a nem túl erős spanyolunkkal is egész jó beszélgetéseket tudtunk folytani, addig itt már a reptéren az fogadott, hogy senki sem akar megérteni minket... először persze csak az éjszakai megérkezésnek tudtuk be, de sajnos utána másnap rá kellett döbbennünk, hogy nappal is ugyanaz a helyzet. Próbálunk megszólítani valakit az utcán, hogy útbaigazítást kérjünk, és oda se bagózva mennek tovább. Ha sikerül szóba elegyedni valakivel, akkor meg az csak a folyékony portugál nyelvet hajlandó használni mindenféle egyéb kézmozdulat vagy akár nemzetközi kifejezések használata nélkül. De mindennek ellenére azt kell mondjam, nagyon jó élményeket gyűjtöttünk Brazíliából. Rio egyszerűen zseniális, tele energiával és lendülettel. Csak ámultunk és bámultunk, arról nem is beszélve, hogy Brazíliáról szintén nem ilyen képet képzeltünk el korábban. Azt tudtuk, hogy iszonyatosan fejlődik a nyersanyagoknak köszönhetően, de azért úgy gondoltuk, hogy a társadalom még ennyire nem haladt előre. Favellák persze vannak, mi nem mentünk be a durvább részekbe, de mentünk át busszal egy-két ilyen területen és egyátalán nem tűnt durvának. A helyiek is azt mondták, hogy van ami veszélyes, de nagyrészüket már kipucolta a rendőrség. Azt hiszem, hogy az olimpia és a VB elég jó házigazdára talált.

A brazil embereket illetően azért azt meg kell hagynunk, hogy azok, akik képesek voltak a kommunikációra akár angolul, spanyolul, portugál+kéz és láb kombóval, vagy épp google translate segítségével, azok nagyon kedvesek és jófejek voltak. Pl ebben az országban volt egyedül olyan, hogy a recepciós csajszi meghívott minket a barátaival közös főzőcskézésre.

Brazíliából Paraguayon át vezetett utunk Argentinába. Itt újra bebizonyosodott, hogy azokban az országokban, ahol nincs sok turista, sokkal jobb élményeket lehet szerezni. Itt is mint Panamában az emberek lelkesedéssel fogadtak minket, és örültek annak, hogy pl kipróbáljuk egyik kedvenc italukat, a tererét (hideg mate). Bár nem volt sok látnivaló valóban, de öröm volt beszélgetni a helyi emberekkel és élvezni vendégszeretetüket.

És mindez után jött Argentina, egy buenos airesi kezdéssel. Erről a városról azt lehet olvasni és hallani, hogy a legeurópaibb latin-amerikai város. Ezt tudtuk mi is... no de hogy ennyire? És tényleg, annyira megdöbbentően európai, hogy ha egy utcáról mutatnának fényképet, nem mondaná meg senki, hogy Latin-Amerikában járunk. Nekem kimondottan tetszett a város, a maga hülyeségeivel, hogy pl csak aprópénzzel tudsz buszjegyet venni és azt is csak a buszon bedobálgatva egy automatába. Az emberek rendkívül kedvesek voltak, többször előfordult (bár ha jól emlékszem mindegyik eset San Telmo városrészben volt), hogy utánunk szóltak, hogy segíthetnek-e, vagy hogy megmutatták merre is van a kijárat a metróból. És volt, hogy egy parillában (grill étterem) szólítottak meg minket egy kis beszélgetésre, vagy hogy egy bor boltban beszélgettünk egy jót a tulajjal, aki jól ismerte a magyar borokat. Itt egyébként azt meg kell jegyeznem, hogy Magyarországról ebben az országban mindenkinek a Tokaji jut eszébe, és nagyon dicsérik. Ki is húztuk magunkat.

De Argentina nem csak Buenos Airesből áll. Bár 6 hetet töltöttünk itt, mégse tudtuk bejárni. Hatalmas ez az ország, és rengeteg látnivalót rejt magában. Mi Patagóniát vettük célba, úgy gondoltuk, hogy ezzel eléggé leszűkítettük a területet, de be kellett látnunk, hogy még itt se sikerült mindent megnéznünk. Hatalmas élmény volt délen a hegyekben (Fitz Roy) túrázni, látni Perito Moreno lezúduló jégtömbjeit, és Chilébe átruccanva Torres del Paine szikláiban gyönyörködni egy három napos túra közepette. Ezek elég túristás helyek voltak, de amikor a helyiekkel tudtunk kicsit beszélgetni, mindig örültünk neki. Erre főként akkor volt lehetőségünk mikor 4 napot egy erdei kempingben töltöttünk a Los Allerces nemzeti parkban.

Argentinához kapcsolódik egyik legnagyobb élményünk is utunk során, hogy láttuk az orkákat amint kivetve magukat a partra fókákra támadnak. Nagyon szerencsésnek éreztük magunkat, hogy ezt sikerült megfigyelnünk.

Már csak két ország maradt ki összefoglalómból, az egyik Latin-Amerika Svájca, Uruguay. Itt sajnos csak 3 napot töltöttünk, de így is nagyon megtetszett nekünk. Először egy turistás kisvárosban voltunk, ahonnan aztán szerencsére továbbálltunk egy farmra (estancia). Sajnos már megvolt a repülőjegyünk, ami miatt vissza kellett mennnünk Buenos Airesbe, de szívesen maradtunk volna még a farmon pár napot. Nagyon jó élmény volt a két tulajdonossal beszélgetni az országról és róluk, no meg persze a lovaglás se volt semmi :-) Nem gondoltuk, hogy ez az ország ilyen rohamtempóban fejlődik, és már most is ennyire fejlett. Keveset láttunkbelőle, de amit láttunk, az csillagos 5-ös.

És végül jöjjön Chile, amire nem maradt idő, de azt azért felmértük, hogy nagyon könnyű lesz itt később is utazni, így ide mindenképp vissza fogunk jönni. Az emberek jófejek, és rengeteg látnivaló van ebben az országban. És itt is mint Dél-Amerikában úgy általában későn kezdődik a nap, és sokáig tart.

Összességében azt tudom mondani, hogy nagyon élveztük utunkat Latin-Amerikában, sok-sok élménnyel lettünk gazdagabbak. Gyönyörű tájak, fantasztikus városok, érdekes és jó fej emberek, hasonló, de mégis merőben eltérő történelmek. Tanultunk a világról és magunkról.

Adios Latin-America!
comments