2012. április 24., kedd

Napló, 2012. április 24.


Még mindig nem volt gondunk a korán keléssel. Volt pár dolog amit el szerettünk volna intézni Wellingtonban, de Zsuzsi nem jött lázba az itteni látnivalókért (botanikus kert, múzeum, sikló), így aztán nem is akartunk nagyon sok időt szánni Welliere. Amit tudtunk, hogy kell még túracuccot vennünk, mert akkora leárazások voltak most, hogy csak na. Wellington a fejlett világ valószínűleg egyik legkisebb fővárosa. Ami viszont biztos, hogy nincs még egy olyan főváros, ahol a shopping utcában a Prada Gucci és D&G boltok helyett ennyi túrabolt lenne. Őszintén bevallva, mi itt töltöttük el a legtöbb időnket. Mondjuk ez nekünk olyan, mint másnak lehet a cipőbolt vagy az autótunning :) Közben megpróbáltuk az Argentinában megismert orkakutató kiwi nőci könyvét megvenni, de egyelőre nem sikerült.



Azt hiszem Zsuzsi még nem írta, úgyhogy én ide bevetem, hogy NZ két nagy szigetből áll. Az egész ország valamennyivel kisebb, mint Németország, de egy nagyon kemény 4 millióan laknak itt :). Ebből is Auckland és környéke elvisz másfelet, Wellington még egy háromszázezer, szóval a déli szigetre kb marad 1 millió, ha jól emlékszem, de lehet, hogy még annyi sem. A lényeg, hogy itt alig vannak, ellenben tele van birkával és marhával. Ha jól emlékszem volt olyan időszaka az országnak, amikor minden lakosra 55 bárány jutott. Ez most már kezd visszaszorulni, mert a tejipar jobban zúz, így csomó farmot átalakítanak marhacsordáknak. Ezt most azért írom, mert Wellingtonból ma akartunk átmenni komppal a déli szigetre. Zsuzsi magában úgy számolt, hogy majd az esti 6-os hajóval fogunk áthajózni a déli szigetre, de dél körül szóltam, hogy az nagyon nem lesz jó, mert egy gyönyörű fjordon megy át a komp. Ahhoz viszont, hogy ezt a kompot elérjük kicsit össze is kellett szedni magunkat és kisietni. Végül a recepciós csajszi segítségével sikerült kiérnünk. A kompút valóban nagyon szép volt, ez az úgynevezett Marlborough Sound.






Ezt azért érdemes megjegyezni, mert ezzel megint lehet vagánykodni borválasztáskor. Ez ugyanis NZ Mendozája, azaz a legnagyobb bortermelő vidéke. No nem a fjord, az nemzeti park, hanem az alatta lévő lankás terület. Mire megérkeztünk Pictonba, azaz a déli szigetre már beesteledett, de ott vártak a  különböző szállások kisbuszai, amik ingyen elvittek minket. Találomra kiválasztottunk egyet. Zsuzsi nem nagyon tudta, hogy eddig miért lelkesedtem a kiwi hostelekért, de most azt mondta, hogy ez volt a legjobb hostel, amiben valaha volt. Ez főleg azért volt, mert nagyon kedves volt a recis néni, de az sem volt utolsó, hogy volt ingyenes jakuzzi vagy adtak ingyen fagyit este hatkor. Ez a hostelnek kb 1000 Ft-ba kerül, de a komfort érzetet nagyon emeli. Emellett millió egy dolog van, ami egyszerűen csak aranyos. Kint van például egy kisfüzet, amibe az utazók beírhatják a kedvenc recepjüket, hogy más utazók is kipróbálhassák. Mi most nem főztünk, hanem vettünk egy üveg bort és egy fish and chipset. Közben még fültanui lettünk egy érdekes beszélgetésnek. A recis néninek kb tizenhétszer kellett elmagyaráznia telefonon valakinek, hogy a postaszekrénybe fogja bedobni a kulcsot. Tök egyértelmű volt, hogy ázsiaiak, és a beszélgetés után az egyik vszeg ausztrál csóka megjegyezte a recis nőnek, hogy nagyon türelmes. Ami igaz, az igaz nagyon kedves és türelmes volt. Ugyanakkor egyikőjük sem nézett úgy ki, mint aki 3-4 idegen nyelvet beszél. És hát igen, nem nagyon híres egyik angolszász sem arról, hogy figyelne, hogy tisztán beszéljen angolul. Én abszolút híve vagyok annak, hogy mindenki beszéljen angolul, de azért az arcból kicsit vissza lehet venni, ha már az ő nyelvüket beszéljük... például nem ártana a két dollárosra számmal is kiírni, hogy ez mennyi is, nem csak betűvel :) 
comments